Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwe rol voor Rode Kruis-vrijwilligers
19 december 2015 |

Nieuwe rol voor Rode Kruis-vrijwilligers

#NoodhulpTeams - Het Rode Kruis gaat voortaan hulp verlenen aan lichtgewonden tijdens grote rampen of calamiteiten met Noodhulpteams. Bijna duizend nieuwe vrijwilligers zijn de afgelopen maanden opgeleid en getraind om zich op deze nieuwe rol voor te bereiden. “De rol die we als Noodhulpteam krijgen lijkt me erg uitdagend”, zegt Noodhulpteam-vrijwilliger Celine van Rensburg.

Sigma.jpg
  Op deze foto zie SIGMA-vrijwilligers in actie. De SIGMA-teams worden vervangen door de Noodhulpteams. (Foto: archief Rode Kruis) 

In het hele land staan bijna 1000 nieuwe vrijwilligers paraat om medische hulp te bieden als onderdeel van Noodhulpteams. Deze nieuwe Noodhulpteams komen in de plaats van de voormalige SIGMA-teams en zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB), dat vanaf 4 januari 2016 landelijk wordt ingevoerd.

Bekijk hier de video waarin directeur Gijs de Vries uitleg geeft.

Sneller en tegelijkertijd hulp krijgen

Het Noodhulpteam waar de nieuwe vrijwilligers deel van uitmaken zal zich ontfermen over de lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd  hulp krijgen. "De focus van de Noodhulpteams op lichtgewonden ligt meer in het verlengde van onze expertise,  waar we de meeste ervaring mee hebben, zoals bij evenementen," aldus Gijs de Vries, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

bus-noodhulpteam.jpg
  Op 28 september werden de voertuigen van de Noodhulpteams geshowed. (Foto: archief Rode Kruis)

Psychosociale ondersteuning

"De rol die we als noodhulpteam krijgen lijkt me erg uitdagend. We krijgen namelijk te maken met mensen die in paniek zijn dus naast EHBO verlenen we ook nog psychosociale ondersteuning", zegt vrijwilliger Celine van Rensburg. Een operationeel Noodhulpteam bestaat uit 8 hulpverleners, waaronder de chauffeur, die in principe binnen 45 minuten op de incident-locatie aanwezig kunnen zijn. Door een nieuwe manier van oproepen en vervoer is dat 15 minuten sneller dan voorheen. Van Noodhulpteamleden wordt onder meer verwacht dat zij minimaal 4x per jaar actief zijn als EHBO-er bij grote evenementen, zoals Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Op die manier blijft hun ervaring met hulp aan lichtgewonde slachtoffers up to date en zijn zij breed inzetbaar.

Ook vrijwilliger worden?

"Het team waar ik nu in zit is erg enthousiast en we kijken ernaar uit ons voor anderen in te zetten," zegt Celine. "Ik ga ook een opleiding volgen tot teamleider van het Noodhulpteam en hoop hiermee  in de toekomst goed werk te verzetten."

Ook vrijwilliger worden? Meld je aan.