Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwe website helpt met zoeken van vermiste familieleden
30 augustus 2015 |

Nieuwe website helpt met zoeken van vermiste familieleden

#TraceTheFace – Het Rode Kruis heeft op 30 augustus, de International Day of the Disappeared, een nieuwe website gelanceerd die helpt bij opsporing van vermiste familieleden. Tijdens de migratiewegen naar Europa zijn veel mensen elkaar kwijtgeraakt. Met de nieuwe website, tracetheface.org, is het mogelijk dat zij sneller worden herenigd.

hereniging.JPG

Moeder Zahra is enorm opgelucht nu ze na acht jaar eindelijk weer contact heeft met haar zoon Navid. (Foto: video-still IFRC)

Duizenden mensen raken familieleden kwijt tijdens hun gevaarlijke reis naar Europa. Ze stappen in verschillende voertuigen en komen daardoor in andere Europese landen terecht. Het Rode Kruis doet er alles aan om deze mensen te herenigen. Ze zoekt naar familieleden en probeert contacten te herstellen, wanneer dit niet lukt streeft ze naar opheldering van het lot van diegenen die vermist blijven.

Het Rode Kruis is al 100 jaar bezig met opsporing van vermiste personen. Op 30 augustus is de International Day of the Disappeared. Speciaal op deze dag wordt er een nieuw opsporingsmiddel gelanceerd: tracetheface.org. Op deze site kan iedereen die geen contact heeft met familie en het vermoeden heeft dat zij in Europa verblijven een foto van zichzelf plaatsen in de hoop dat familieleden contact met hen zoeken. Inmiddels staan er al 339 foto's van mensen op de website die herenigd willen worden met hun families.

Zahra en Navid

Rode Kruis-verenigingen van 23 landen en het Internationale Rode kruis werken samen aan de website. Er zijn al familieleden herenigd. De Afghaanse Zahra kwam na acht jaar weer in contact met haar zoon Navid. Hij had een foto van zichzelf geplaatst op de website van het Rode Kruis. Door middel van een video-oproep zijn moeder en zoon weer herenigd. Beiden zijn dolgelukkig weer contact met elkaar te hebben. Navid studeert in België, waar het goed met hem gaat. Hier lees je meer verhalen over de vermisten.   

 

Wat kun je zelf doen?

Op de International Day of the Disappeared, roept het Rode kruis iedereen op deel te nemen in de zoektocht door de website en om een video met uitleg over de website te delen via internet en Social Media. Zo kun je zelf helpen vermiste personen te traceren.

We roepen op om de volgende video en dit bericht te delen:

"Om mensen te steunen die het contact met hun dierbaren tijdens hun reis naar Europa zijn kwijt geraakt, deel de volgende link: www.tracetheface.org"

 

 

Op Facebook kun je helpen door je profiel aan te passen naar een 'leeg frame ' met de tekst:

"Om mensen te steunen die het contact met hun dierbaren tijdens hun reis naar Europa zijn kwijt geraakt, deel de volgende link: www.tracetheface.org"


Bijeenkomst en fototentoonstelling

Op 30 augustus organiseert het Rode Kruis een bijeenkomst in het Humanity House in Den Haag. Het Rode Kruis staat daarbij stil bij verhalen van vermisten en bij wat het Rode Kruis voor hen kan betekenen op het gebied van opsporing en contactherstel. Daarbij wordt er onder meer aandacht gegeven aan dit aspect in relatie tot de migrantenproblematiek in en om het Middellandse Zee gebied. Sprekers zijn Dolf van Muijen (beleidsadviseur migratie bij het Nederlandse Rode Kruis), Cees Lok (hoofdagent Bureau Vermiste Personen Noordzee), Félicien Dufitumukiza (tracingvrijwilliger bij het Rode Kruis in Utrecht) en Martin Wyss (chief of mission IOM Nederland). Bovendien zal er een foto-tentoonstelling over het onderwerp geëxposeerd worden.

Zondag 30 augustus, 15:30-17:30, Humanity House, Den Haag.
Meer informatie over de bijeenkomst is te vinden op de website van het Humanity House.