Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 100 jaar Opsporingswerk
28 augustus 2009 |

100 jaar Opsporingswerk

Op de Internationale Dag van de Vermisten (30 augustus) viert het Nederlandse Rode Kruis het 100-jarig bestaan van het Informatiebureau. Dit Informatiebureau had een belangrijke taak tijdens en na de twee wereldoorlogen: het informeren van de nabestaanden over het lot van hun dierbaren. Anno 2009 is deze kerntaak van het Rode Kruis nog steeds van levensbelang. ​

 

Op de Internationale Dag van de Vermisten (30 augustus) viert het Nederlandse Rode Kruis het 100-jarig bestaan van het Informatiebureau. Dit Informatiebureau had een belangrijke taak tijdens en na de twee wereldoorlogen: het informeren van de nabestaanden over het lot van hun dierbaren. Anno 2009 is deze kerntaak van het Rode Kruis nog steeds van levensbelang. Mensen die op de vlucht raken door oorlog en geweld elders in de wereld, en hun veiligheid in Nederland zoeken, willen graag herenigd worden met hun familieleden.
 

Hoe het begon

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het Informatiebureau werd opgericht. In 1909 kreeg het Nederlandse Rode Kruis bij Koninklijk Besluit de opdracht om dit Informatiebureau op te richten dat in actie diende te komen in tijden van oorlog. In 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, trad het Informatiebureau in werking. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Informatiebureau actief. Het werd verwoest tijdens het geallieerde bombardement van de Haagse wijk het Bezuidenhout in maart 1945. Daarna waren honderdduizenden Nederlanders op zoek naar hun vermiste verwanten. Het Informatiebureau van het Nederlandsche Roode Kruis verwerkte de vele binnenstromende verzoeken. Met een grootschalige administratieve inspanning slaagde het Informatiebureau erin om het merendeel van deze verzoeken te beantwoorden. Hoewel er eind 1945 ongeveer 300.000 ontheemden waren teruggekeerd, was het lot van vele duizenden anderen, voornamelijk gedeporteerde Joden, toen nog onbekend.
 
kaartenbak.jpg
Kaartenbakken Informatiebureau

 
 
Het Informatiebureau verzamelde persoonsgegevens en een belangrijk deel daarvan bestond uit de administraties van kampen en gevangenissen, voor zover die bewaard waren gebleven. De originele administratie van Westerbork, Kamp Amersfoort, de gevangenis in Scheveningen en de cartotheek van de Joodsche Raad, waarin vrijwel alle Nederlandse joden waren vermeld, vormen het Oorlogsarchief. Uit Nederlands-Indie werden ook diverse cartotheken naar Nederland overgebracht. 
 
Sinds enkele jaren is het beheer van het archief geprofessionaliseerd en gedigitaliseerd, zodat het ook op de lange termijn kan worden geraadpleegd.
 

Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog

 
Het terugvinden van een vermiste uit de Tweede Wereldoorlog is voor de nabestaanden nog steeds van groot emotioneel belang. Zij hebben de verdwijning nooit kunnen afsluiten. Voor de verwerking van het verlies is het belangrijk dat een vermiste alsnog wordt geïdentificeerd.
 


irakfamilinieuws.jpg

Irak: Familienieuws overbrengen
 
Het Nederlandse Rode Kruis onderzoekt samen met de Gravendienst van de Koninklijke Landmacht, het Korps Landelijk Politiediensten en diverse deskundigen, vermissingszaken uit de Tweede Wereldoorlog. Deze organisaties hebben de krachten gebundeld in de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog. Zo'n 570 vermissingszaken uit de oorlogsperiode zijn onopgelost gebleven. Voor meer informatie, klik hier.
 

Wereldwijd

Tracing is de naam voor de kerntaak van het Rode Kruis om wereldwijd familieleden op te sporen van mensen die uit hun land zijn gevlucht door oorlogen, rampen en conflicten. Zij kunnen berichten sturen via het netwerk van de Rode Kruis verenigingen. Doel is om de mensen weer met elkaar te herenigen. Meer weten over Tracing? Of wil je vrijwilliger worden van het Tracingnetwerk? Klik hier voor meer informatie.