Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 213 miljoen mensen getroffen door natuurrampen in 2008
16 juni 2009 |

213 miljoen mensen getroffen door natuurrampen in 2008

​Wereldwijd veroorzaakten natuurrampen 235 duizend dodelijke slachtoffers. Dat staat in het Wereld Rampen Rapport van het Rode Kruis, een jaarlijkse uitgave van het Internationale Rode Kruis dat vanmiddag in New York wordt gepresenteerd.
 
De cycloon Nargis, die in mei vorig jaar toesloeg in de kustgebieden van Myanmar, was de meest dodelijke. Er vielen 138.366 dodelijke slachtoffers. De aardbeving in Sichuan in China zorgde voor nog eens 87.476 doden. Deze twee rampen zorgden voor 93% van het totaal aantal doden in 2008, het dodencijfer behoort daarmee tot het een na hoogste van dit decennium.

In totaal telde 2008 326 natuurrampen, waarvan 296 weer-gerelateerd. Er werden 158 overstromingen geteld, 99 orkanen en 21 aardbevingen. Azië werd met 89 procent van alle rampen veruit het meest getroffen, gevolgd door Amerika en Afrika. De financiële schade wereldwijd in 2008 als gevolg van rampen bedraagt 181 miljard dollar. Aardbevingen waren de grootste kostenpost met 85 miljard dollar, gevolgd door orkanen die de wereld 58 miljard dollar kostten. De schade als gevolg van extreme kou en hitte wordt beraamd op 21,3 miljard dollar; overstromingen 14,7 miljard dollar. Vooral Azië heeft financieel te leiden als gevolg van de rampen: 64 procent van alle financiële schade wereldwijd als gevolg van de rampen valt in Azië.
 
Hoewel het aantal rampen dit jaar is afgenomen, blijkt uit de statistieken dat het aantal weer- gerelateerde rampen in het afgelopen decennium drastisch is toegenomen. Deze toename wordt deels veroorzaakt door klimaatverandering, die leidt tot meer overstromingen, langduriger droogtes, heviger orkanen, hittegolven, en uitbreiding van ziektes zoals malaria. Het Rode Kruis heeft als grootste internationale noodhulporganisatie direct te maken met deze significante groei in het aantal rampen. Klimaatverandering maakt het noodzakelijk dat een groeiend budget van de internationale noodhulporganisatie wordt besteed aan preventieve hulp.Rampen 2008.jpg

1 dollar aan preventieve hulp kan 4 dollar aan noodhulp besparen

Het Wereld Rampen Rapport 2009 (WDR) heeft als thema Early Warning, Early Action. Het rapport beschrijft hoe het Rode Kruis de meest kwetsbaren kan beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering met preventieve hulp. Het Rode Kruis brengt met lokale gemeenschappen de risico's in kaart en maakt een voorbereidingsplan, zoals een waarschuwingssysteem, het opstellen van een evacuatieplan en oefening, het bouwen van schuilplaatsen, maar ook het trainen van vrijwilligers om te helpen bij evacuaties. 
Uit onderzoek blijkt dat 1 dollar aan preventieve hulp 4 dollar aan noodhulp kan besparen. Preventie is niet alleen goedkoper, het is vooral ook effectiever. Door vóór een ramp te reageren kunnen levens worden gered en kan leed worden voorkomen. Dit bleek in 2008 bijvoorbeeld in West Afrika, waar het Rode Kruis zich extra voorbereidde op hevige overstromingen. Het Rode Kruis wist in 2008 meer mensen op tijd te waarschuwen, waardoor ziektes werden voorkomen, noodhulp sneller kwam en levens werden gered. Dankzij de preventieve hulp waren de totale kosten per geholpen persoon 1/3 lager dan in 2007.