Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Blijf geen omstander bij de Vierdaagse!
17 juli 2009 |

Blijf geen omstander bij de Vierdaagse!

Genieten van de unieke sfeer, de omgeving, het gezelschap en als het even meezit, de zon. Voor de meeste wandelaars is dat de Vierdaagse in een notendop. Het grootschalige evenement kent echter ook grote en kleine ongevallen
Benieuwd naar de verhalen van vrijwilligers? Wie het meeste geld op heeft gehaald voor het Rode Kruis met de KRO sponsorloop? Wat doet het Rode Kruis bij de vierdaagsefeesten?
Rode Kruis doet appèl op behulpzame wandelaar
Genieten van de unieke sfeer, de omgeving, het gezelschap en als het even meezit, de zon. Voor de meeste wandelaars is dat de Vierdaagse in een notendop. Het grootschalige evenement kent echter ook grote en kleine ongevallen: van pijnlijke blaren en vervelende insectenbeten tot flauwtes of zelfs een hartaanval. Elk jaar staan een paar honderd vrijwilligers klaar om Eerste Hulp te verlenen. Maar wist u dat ook u een rol van levensbelang speelt wanneer iemand in uw omgeving behoefte heeft aan hulp? Directe hulp door omstanders kan schade aan de gezondheid beperken of zelfs een verschil maken tussen leven en dood.
 
blijf geen omstander-1.jpg
blijf geen omstander-2.jpg

Blijf geen omstander
Iedereen kan Eerste Hulp handelingen verrichten. Eerste Hulp is niet moeilijk. De vrijwilligers die voor het Rode Kruis op evenementen werken hebben zich gespecialiseerd en gelukkig maar, want tragisch genoeg hebben we de vitale betekenis van Eerste Hulp op 30 april ervaren tijdens het drama op Koninginnedag. De hulpdiensten waren nog niet gearriveerd, maar de slachtoffers konden allemaal rekenen op Eerste Hulp van Rode Kruis-vrijwilligers, politiemensen en omstanders met kennis. Wilt u wel hulp verlenen, maar u weet niet hoe? En doet u daarom maar niets? U bent niet de enige. 42 Procent van de bevolking wil wel hulp verlenen, maar doet het niet.  Het Rode Kruis zou graag zien dat meer mensen Eerste Hulp kunnen toepassen. Bij een groot evenement als de Vierdaagse of Koninginnedag lopen veel mensen rond die zijn opgeleid en voorbereid om in te springen bij ongelukken. Maar iedereen zou Eerste Hulp moeten kunnen verlenen, in elke situatie. Blijf geen omstander en ga gelijk naar de website http://www.1ehulp.nu/ en bekijk de Eerste Hulp tips!
 
Grootste wandelevenement
Inmiddels is de Nijmeegse Vierdaagse uitgegroeid tot één van de grootste wandelevenementen binnen Europa. Ruim 400 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis zetten zich in om de 45.000 deelnemers aan de Vierdaagse eerste hulp te bieden. Voor meer informatie over de Vierdaagse klik hier.