Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Een wereld zonder mijnen.
27 november 2009 |

Een wereld zonder mijnen.

Van 29 november tot 4 december vindt in Cartagena, Colombia, de tweede herzieningsconferentie van het Verdrag van Ottawa plaats. Het Verdrag van Ottawa verbiedt de productie, opslag, overslag en handel van anti-personeelsmijnen.
 
Van 29 november tot 4 december vindt in Cartagena, Colombia de tweede herzieningsconferentie van het Verdrag van Ottawa plaats. Het Verdrag van Ottawa verbiedt de productie, opslag, overslag en handel van anti-personeelsmijnen. De 156 lidstaten, samen met organisaties zoals het ICRC en de VN, spreken tijdens de conferentie over de gemaakte vorderingen en de juridische en praktische uitdagingen. Hierbij staan de slachtoffers van anti-personeelsmijnen centraal. Het blijkt namelijk dat de meerderheid van hen onvoldoende hulp krijgt aangeboden op het gebied van medische en psychologische zorg, rehabilitatie, onderwijs en werkgelegenheid.
Anti-personeelsmijnen zijn 'victim-activated', dat wil zeggen dat ze ontploffen wanneer iemand erop staat, aanraakt of zelfs maar in de buurt ervan komt. Slachtoffers die ontploffingen overleven verliezen vaak ledematen, worden verblind en/of raken gewond aan het gezicht, buik, borst en rug. Dit gaat gepaard met een langdurig revalidatieproces. Een ontploffing heeft zowel fysieke als psychische, sociale en economische gevolgen voor zowel het slachtoffer als zijn/haar familie.
 
Strijdende partijen zijn verplicht onderscheid te maken tussen burgers en combattanten. Anti-personeelsmijnen kunnen dit onderscheid niet maken waardoor onnodig burgerslachtoffers vallen. Het gebruik van dit wapen is daarom in strijd met één van de basisprincipes van het humanitair oorlogsrecht. Een ander belangrijk probleem aan het gebruik van anti-personeelsmijnen is dat zij schadelijk blijven (lang) nadat het conflict is afgelopen. Juist dan is dit wapen een gevaar voor burgers. Het Rode Kruis heeft zich daarom wereldwijd ingezet voor een verbod op dit wapen en zal dit blijven doen totdat alle staten in de wereld zich hebben aangesloten bij het Verdrag van Ottawa.
 
Meer informatie over de komende conferentie en de werkzaamheden van het Rode Kruis met betrekking tot anti-personeelsmijnen kan gevonden worden op
 
Voor meer informatie over activiteiten in Nederland kunt u contact opnemen met de afdeling Humanitair Oorlogsrecht van het Rode Kruis via service@redcross.nl