Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Grootste rampoefeningen ooit in Nederland
6 oktober 2009 |

Grootste rampoefeningen ooit in Nederland

De hulpverlening in Noord Holland heeft in het teken gestaan van een van de grootste oefeningen ooit gehouden in Nederland. Bij de oefening FloodEx waren vier andere landen betrokken. De circa 800 binnenlandse hulpverleners en circa 250 buitenlandse hulpverleners hebben flink uitgepakt om de gespeelde watersnood te bedwingen.

 

De laatste dagen heeft de hulpverlening in Noord Holland in het teken gestaan van een van de grootste oefeningen ooit gehouden in Nederland. Bij de oefening FloodEx waren in totaal, buiten Nederland zelf, vier andere landen betrokken. De circa 800 binnenlandse hulpverleners en circa 250 buitenlandse hulpverleners hebben flink uitgepakt om de gespeelde watersnood te bedwingen waarbij uiteindelijk alle 600 figuranten per locatie 'gered' werden.
 
Bij deze watersnood werd ook het inmiddels bekende C2000 netwerk door overbelasting en overstroming fictief uitgeschakeld. Communicatie was via dit medium niet meer mogelijk. Ook het mobiele telefoonverkeer zou onmogelijk zijn. Er moest door de deelnemende partijen gezocht worden naar alternatieven.
 
Deze werden uiteindelijke gevonden bij drie partijen. De verbindingsdienst van Het Nederlandse Rode Kruis heeft zich de laatste decennia gespecialiseerd in lokale analoge netwerken welke eenvoudig en snel kunnen worden geïnstalleerd. Ook samenwerking met de Reddingsbrigades Nederland is een van de standaarden waarmee zij werkt.
 
De Verbindingsdienst van het Nederlandse Rode Kruis maakt gebruik van eigen meldkamers en voorziet in eigen apparatuur. In diverse provinciale magazijnen, bij regio's en bij afdelingen is apparatuur beschikbaar om deze netwerken op te zetten en te onderhouden. De hoge kwaliteit van deze netwerken is vanzelfsprekend omdat hier tijdens evenementen en rampen mee gewerkt moet worden binnen de EHBO/medische taken die Het Nederlandse Rode Kruis heeft.
 
Voor de oefening FloodEx is gebruik gemaakt van twee mobiele- en een provinciale meldkamer. Er werden op de redlocaties elk drie netwerken voor respectievelijk Politie, Brandweer en GHOR/Ambulancedienst uitgerold te samen met een koppeling met Reddingsbrigades Nederland. Deze op zich zelf staande netwerken gaven een zeer goede dekking van het rampgebied. Daarnaast werden de twee mobiele meldkamers met een linkverbinding gekoppeld aan de provinciale meldkamer. Op deze manier kon op de rampterreinen en tussen beide rampterreinen door de verschillende diensten gecommuniceerd worden.  
 
Communicatie op locaties van grote evenementen, ongevallen en rampsituaties is vaak van levensbelang. De vrijwilligers van de Verbindingsdienst van Het Nederlandse Rode Kruis zijn specialisten die zich in dergelijke situaties hebben getraind. De organisatie heeft laten zien dat zij klaar is voor haar taken en zal ook zeker in de toekomst een prima backup zijn voor de communicatie naast reguliere hulpverlening netwerken. Zij kan met haar organisatie en samenwerkend met andere hulpverleningsorganisaties meehelpen de veiligheid hoog te houden.