Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Italiaanse Rode Kruis verleent noodhulp bij aardbeving
9 april 2009 |

Italiaanse Rode Kruis verleent noodhulp bij aardbeving

Een krachtige aardbeving van 6.3 op de schaal van Richter, schrikt centraal Italië op 6 april. Heftige naschokken volgden op dinsdag en donderdag.

Een krachtige aardbeving van 6.3 op de schaal van Richter, schrikt centraal Italië op. In de vroege ochtend van maandag 6 april, terwijl de mensen nog sliepen, zijn gebouwen ingestort in Aquila en andere dorpen die dichtbij het epicentrum gelegen waren - 80 kilometer ten noordoosten van Rome. Dinsdagavond is de Abruzzo provincie opnieuw getroffen door een aardbeving, ditmaal met een kracht van 5.7 op de schaal van Richter en donderdagochtend 9 april wordt Aquila wederom opgeschrikt door een krachtige naschok van 5,3 op de schaal van Richter. 

 
Drie dagen na de aardbeving is het dodental gestegen tot 278. Nog steeds worden lijken tussen de puinhopen gevonden. 24 uur na de aardbeving konden 100 mensen van onder het puin gered worden. 179 Mensen zijn ernstig gewond en minstens 17.000 mensen zijn dakloos geworden.  De schok was zelfs voelbaar in het hoofdgebouw van het Italiaanse Rode Kruis in Rome 120 km. van Aquila.
"Het belangrijkste nu is het leveren van onderdak, eten en water voor de mensen die alles kwijt zijn geraakt," aldus Marcelo Guerra, hoofd van de hulpoperatie van het Italiaanse Rode Kruis (ItRK)

Noodhulp van het Italiaanse Rode Kruis

Het Italiaanse Rode Kruis (ItRK) heeft het nationale hulpcentrum geactiveerd, dat de coördinatie doet van alle regionale afdelingen voor noodhulp. Zo zijn er 36 ambulances van het ItRK ingezet, bemand door 150 vrijwilligers voor de evacuatie van gewonde personen uit Aquila naar de ziekenhuizen in Tagliacozzo, Pescina en Avezzano. Het ItRK heeft ook het weeshuis in San Gregorio geëvacueerd en draagt zorg voor de 12 kinderen die daar woonden tot er meer duidelijkheid is.
  • In de ochtend van 7 april heeft het ItRK twee tentenkampen opgezet in de buurt van de dorpen van Sangrigorio en Paganica.
  • Het ItRK heeft meer dan 300 gewonden geholpen en meer dan 350 personen geëvacueerd van het Aquila ziekenhuis naar andere ziekenhuizen in de omgeving.

Het ItRK heeft de volgende activiteiten opgezet:

  • Er zijn vijf publieke keukens ingezet voor de distributie van warme maaltijden. De keuken in Aquila voorziet in 7.000 maaltijden per dag met 70 medewerkers en vrijwilligers van het ItRK. Drie andere keukens zijn sinds maandag operationeel in San Gregorio, Collemaggio en Centicolella, samen goed voor 7.000 maaltijden per dag. De vijfde publieke keuken is in Verona aangekomen en voorziet in 7.000 maaltijden per dag.
  • 2 snelle interventie eenheden voor Eerste Hulp en een team van 15 hulpverleners werken dag en nacht in Aquila;
  • Er zijn 15.000 dekens uitgedeeld en 16 teams met reddingshonden ingezet.

Eerdere aardbevingen en internationale solidariteit

Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen zijn solidair met het Italiaanse Rode Kruis. Zij hebben hen gesteund bij drie grote aardbevingen in 1968, 1976 en in 1980. In 1980 hebben ongeveer 3.000 mensen hun leven verloren na de aardbeving in de regio van Napels. De aardbevingen die na deze periode hebben plaatsgevonden konden door het Italiaanse Rode Kruis zelf worden opvangen. In 1992 heeft een aardbeving in Umbria 13 levens gekost en ontelbare culturele schatten vernietigd. De meest recente aardbeving vond plaats in het zuiden van Italië in het dorpje San Giuliano di Puglia in 2002 en zorgde voor een dodental van 30 mensen, waaronder 27 leerlingen en hun leerkracht.