Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Polio-uitbraak in 14 Afrikaanse landen
8 april 2009 |

Polio-uitbraak in 14 Afrikaanse landen

Het Rode Kruis heeft duidelijke aanwijzingen dat het poliovirus zich opnieuw in Afrika verspreidt, onder andere in landen als Oeganda, dat al meer dan tien jaar poliovrij was. Het Rode Kruis brengt duizenden vrijwilligers op de been om massale vaccinatiecampagnes te ondersteunen en verdere verspreiding van het poliovirus met kinderverlamming als gevolg te bestrijden. 

 
"Directe actie is van groot belang", aldus Dr Tammam Aloudat, gezondheidszorgspecialist van het Rode Kruis. " De    vaccinatiecampagnes moeten op grote schaal worden ondersteund om te voorkomen dat de immense inzet van de afgelopen 20 jaar om polio uit te roeien weer teniet wordt gedaan door deze nieuwe reeks van polio-uitbraken".
 
Polio grijpt om zich heen
Afgelopen jaar werden opnieuw gevallen van polio gesignaleerd in Nigeria, waardoor de ziekte eveneens in de omliggende landen in West-Afrika uitbrak. Ook heeft de uitbraak die eerder kon worden beperkt tot Zuid-Soedan en West-Ethiopië zich recent uitgebreid naar Kenia, Oeganda en het Noorden van Soedan.
De constatering van poliogevallen in de stad Port Soedan is voornamelijk zorgwekkend, aangezien de uitbraak in dit gebied tussen 2004 en 2006 leidde tot 1200 nieuwe gevallen in diverse landen, waaronder Saoedi-Arabië, Somalië en Jemen. Daarnaast zijn poliogevallen gesignaleerd in Angola, Tsjaad, en de Democratische Republiek Congo, die ook weer een gevaar vormen voor de omliggende landen.
 
Grootschalige vaccinatiecampagnes
Het Rode Kruis ondersteunt de lokale overheid met voorlichting en de mobilisatie en training van duizenden vrijwilligers in het hele continent om zoveel mogelijk kinderen te vaccineren. Alleen al in april worden meer dan 41 miljoen kinderen ingeënt tegen polio. In mei zullen 42 miljoen kinderen uit Nigeria worden ingeënt. Nigeria is Afrika's dichtstbevolkte gebied en het enige land in Afrika dat nooit helemaal vrij van het poliovirus is geraakt.
"In de afgelopen 20 jaar heeft de internationale gemeenschap zich volledig ingezet om polio uit te roeien. In 1988 kwam in meer dan 125 landen nog structureel polio voor. Meer dan 1000 kinderen per dag raakten verlamd als gevolg van de ziekte. Juist nu polio nog slechts in vier landen structureel voorkomt; Nigeria, India, Pakistan en Afghanistan, maakt deze uitbraak in voorheen poliovrije landen de internationale gemeenschap duidelijk dat de strijd tegen polio nog niet voorbij is", aldus Kate Elder, gezondheidszorgspecialist op het gebied van Polio van het Rode Kruis.    
       
Getroffen landen
De volgende landen zijn getroffen door de polio-uitbraak: Angola, Benin, Burkina Faso, Centraal Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Ethiopië, Ghana, Kenia, Mali, Niger, Togo, Soedan en Oeganda.