Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Rampen op Sumatra, de Filippijnen, Samoa en in Vietnam
27 oktober 2009 |

Rampen op Sumatra, de Filippijnen, Samoa en in Vietnam

Het Rode Kruis had dringend hulp nodig om de meest kwetsbare slachtoffers van voedsel, water, onderdak en huishoudelijke materialen te kunnen voorzien. U reageerde massaal waarvoor wij u hartelijk willen bedanken.

 
Het Nederlandse Rode Kruis opende in september rekening 6868 voor de slachtoffers van de aardbeving in Sumatra. Het Rode Kruis had dringend hulp nodig om de meest kwetsbare slachtoffers van voedsel, water, onderdak en
huishoudelijke materialen te kunnen voorzien. U reageerde massaal waarvoor wij u hartelijk willen bedanken.
 
Niet alleen Sumatra werd geteisterd door rampen. Er waren ook overstromingen op de Filippijnen, in Vietnam en Samoa. Ook in deze gebieden bood en biedt het Rode Kruis hulp.
 
Graag geven wij u een update van onze hulpverlening.
 

Sumatra

De westkust van het Indonesische eiland Sumatra werd op 30 september binnen 48 uur getroffen door twee zware aardbevingen. De schade is enorm. Het dodental is momenteel 1.117 en 198.200 huizen zijn volledig of gedeeltelijk vernield. Het Rode Kruis wil 20.000 gezinnen van noodhulp voorzien. Het gaat erom slachtoffers tijdelijk onderdak, water- en sanitaire voorzieningen, huishoudelijke materialen en gezondheidszorg te bieden. Daarnaast is het van belang dat de kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs kunnen volgen.
 
 
Tot nu toe hebben 7.625 families hulp gekregen in de vorm van hulpgoederen. Daarnaast hebben 5.118 mensen medische hulp ontvangen van PMI (de plaatselijke Rode Kruis-organisatie). Een water en sanitatie team van PMI produceert elke dag 100.000 liters schoon drink water dat vervolgens via 10 distributiepunten beschikbaar word gemaakt aan de bevolking.
Naast medische noodhulp, waarbij artsen en verpleegkundigen soms alleen met een helikopter bij de slachtoffers kunnen komen, is psychische hulp ook noodzakelijk om enigszins om te kunnen gaan met de ramp die hun is overkomen.
 
Omdat er een verhoogd risico is op besmettelijke ziekten informeren de vrijwilligers van het Rode Kruis bij het verstrekken van schoon drinkwater ook over de extra hygiëne maatregelen die men in acht moet nemen. Er wordt extra zeep uitgedeeld naast waterzuiveringstabletten en muskietennetten.
 
sumatra.jpgfilipijnen.jpg

Samoa
Na een zeebeving van 8,3 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami die Samoa, Amerikaans-Samoa en Tonga 29 september 2009 trof, is het Rode Kruis direct in actie gekomen. Met 135 vrijwilligers waarschuwde het Rode Kruis in Samoa de lokale bevolking in de kustplaatsen en vonden evacuaties plaats in en rondom de hoofdstad Apia. Ook werden 33 tijdelijke opvangcentra geopend. Lokale autoriteiten spreken van 142 doden en vooralsnog zouden zo'n zestig dorpen en tussen de 10.000 en 15.000 mensen getroffen zijn door deze ramp. De vrijwilligers van het Rode Kruis delen schoon drinkwater, eerste hulp materialen en tentzeil om onder te schuilen uit aan de getroffenen. En het Rode Kruis helpt zo'n 1.000 mensen bij het zoeken naar familieleden.
 
Vietnam
Ondanks de waarschuwingssystemen en de evacuatie van ruim 350.000 burgers met de ondersteuning van lokale Rode Kruis-vrijwilligers zijn er in Vietnam 163 doden, 11 vermisten en 629 gewonden als gevolg van zware regenval en tyfoon Ketsana op 29 september 2009. Het aantal ernstig getroffenen wordt geschat op 1,5 miljoen. Bijna de helft van het land is geteisterd door deze overstromingen, de ernstigste in 45 jaar (Quang Nam, Quang Ngai en Kon Tum). Rijst- en groenteplantages zijn ernstig beschadigd, 21.611 huizen zijn verwoest en ruim 500.000 zijn er beschadigd. Het Rode Kruis helpt met onderdak en sanitaire voorzieningen en deelt 'instant noodles', gedroogd voedsel en schoon drinkwater uit aan de slachtoffers.
In het kader van rampenbestrijding start nu een project om schoolkinderen die onderweg naar school langs gebieden komen die overstromingsgevaar met zich meebrengen te voorzien van reddingsvesten.
 
Filippijnen
Op de Filippijnen staat het aantal doden volgens de officiële cijfers na tyfoon Ketsana momenteel op 773. Ook zijn er 88 vermisten en 574 gewonden. Zo'n 9.1 miljoen mensen zijn betrokken bij deze natuurramp. 32.435 huizen zijn vernietigd en 177.882 huizen zijn beschadigd.
 

Er zitten nog ruim 197.915 mensen in opvangcentra..

 
Sinds 26 september hebben duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis met speciale opsporings- en reddingsteams honderden mensen van de daken van hun huizen en auto's in veiligheid gebracht. Ook zijn artsen en ambulances ingezet en is eerste hulp en psychosociale ondersteuning geboden aan getraumatiseerde slachtoffers. Er is nog steeds grote behoefte aan onderdak, voedsel, water, keukensets en bouwmaterialen om huizen weer op te bouwen.
Via onze website houden wij u regelmatig op de hoogte van onze hulpverlening op Sumatra, de Filippijnen, in Vietnam en Samoa. Voor rapporten van onze Internationale Rode Kruis-organisaties kunt u ook terecht op http://www.ifrc.org/