Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Rekening 6868 voor Sumatra
7 oktober 2009 |

Rekening 6868 voor Sumatra

Ruim 800.000 mensen zijn getroffen door de twee zware aardbevingen die de westkust van het Indonesische eiland Sumatra vorige week troffen. Het Rode Kruis heeft vooralsnog 4,5 miljoen nodig om 25.000 slachtoffers de komende zes maanden van noodhulp te voorzien.

 
Ruim 800.000 mensen zijn getroffen door de twee zware aardbevingen die de westkust van het Indonesische eiland Sumatra vorige week troffen. Het Rode Kruis heeft vooralsnog 4,5 miljoen nodig om 25.000 slachtoffers de komende zes maanden van noodhulp te voorzien. Het Nederlandse Rode Kruis heeft hiervoor rekening 6868 opengesteld. Het geld wordt ingezet om de slachtoffers tijdelijk onderdak,  water- en sanitaire voorzieningen, huishoudelijke materialen en gezondheidszorg te bieden.
 
Volgens de laatste gegevens zijn er meer dan 800 doden gevallen, en bijna 900 zwaargewonden. Er is ook nog sprake van 241 vermisten. De overheid gaat ervan uit dat 264.000 woningen volledig of gedeeltelijk vernield zijn. Ook andere infrastructuur zoals scholen, wegen, kantoorgebouwen en religieuze gebouwen zijn ernstig beschadigd. Het binnenland van het getroffen gebied is moeilijk bereikbaar door vernielde wegen en elektriciteit en telefoonlijnen zijn onderbroken.
 
In de stad Padang zijn duizenden gebouwen ingestort, waaronder scholen, ziekenhuizen en hotels. Het zwaarst getroffen lijkt een gebied zo'n 25 tot 55 kilometer ten noordwesten van de stad. Veel huizen zijn hier door aardverschuivingen volledig van de kaart geveegd.  

Actie Rode Kruis

Het Indonesische Rode Kruis heeft reeds 15,5 ton aan noodhulpgoederen vanuit Jakarta naar Sumatra gestuurd, waaronder medicijnen, voedselpakketten, dekens en tenten. Momenteel zijn 326 vrijwilligers actief in vijf districten op Sumatra: Kota Padang, Kota Pariaman, Padang Pariaman district, Pesisir Selatan district en Agam district. Vrijwilligers werken sinds 30 september dag en nacht om gewonden te evacueren, medische zorg te bieden en voedsel uit te delen. Er zijn vijf medische klinieken opgezet waar zorg wordt geboden aan slachtoffers die onder het puin vandaan zijn gehaald met open wonden, breuken en infecties. Ook wordt hard gewerkt aan de installatie van water- en sanitaire voorzieningen en kunnen mensen via een satelliettelefoon van het Rode Kruis contact zoeken met familie.