Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Rode Kruis hoopt op aandacht arme landen tijdens klimaattop Kopenhagen
7 december 2009 |

Rode Kruis hoopt op aandacht arme landen tijdens klimaattop Kopenhagen

Het Rode Kruis verwacht veel van de klimaattop in Kopenhagen, die vandaag is begonnen. Op 18 december moet overeenstemming zijn onder meer dan 100 regeringsleiders waaruit volgend jaar definitief het nieuwe klimaatverdrag moet komen.
 
Het Rode Kruis verwacht veel van de klimaattop in Kopenhagen, die vandaag is begonnen. Op 18 december moet overeenstemming zijn onder meer dan 100 regeringsleiders waaruit volgend jaar definitief het nieuwe klimaatverdrag moet komen.
 
Het Rode Kruis hoopt dat de regeringsleiders afspraken zullen maken over de armste landen. Voor landen in het zuiden is de top cruciaal: zij hebben het meeste last van de klimaatveranderingen. De laatste vijftien jaar is het aantal rampen dat met het weer te maken heeft met 50% toegenomen. Dat komt niet alleen door de klimaatverandering, maar ook door de bevolkingsgroei, en milieuproblemen zoals ontbossing. Als in het verdrag van Kopenhagen komt te staan dat de kwetsbaarste landen en mensen prioriteit krijgen, zal dat in één of twee regels zijn. Dat lijkt niet veel, maar voor het Rode Kruis maken die paar regels álles uit. Dan hebben we een handvat in de gesprekken met overheden waarmee we hun kunnen wijzen op wat ze zelf hebben afgesproken. Met deze twee regels kunnen we werken aan betere early warning-systemen en lokale weerbaarheidsprogramma's. Als zo'n regel er niet in staat, is de kans veel groter dat het geld vooral naar dijken en wegen gaat. Nu kunnen ook de armsten worden beschermd.
 
Het Nederlandse Rode Kruis en klimaat
Misschien niet direct een logische link. Het Nederlandse Rode Kruis helpt mensen in nood. Direct na een natuurramp zijn hulpverleners ter plaatse om hen te voorzien van water, voedsel, onderdak en medische zorg. Maar het Rode Kruis helpt mensen ook om zich beter voor te bereiden op rampen en om de risico's te verminderen, zodat het aantal slachtoffers en de economische schade afnemen. We trainen vrijwilligers in Eerste Hulp, zetten waarschuwingssystemen op en evacuatieroutes uit. Allemaal in samenwerking met de zustervereniging en de lokale bevolking zodat de kennis en ervaringen gewaarborgd blijven.