Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Situatie burgers noordoosten Sri Lanka catastrofaal
22 april 2009 |

Situatie burgers noordoosten Sri Lanka catastrofaal

Het Rode Kruis roept de strijdende partijen in Sri Lanka op direct actie te ondernemen om meer burgerslachtoffers te voorkomen. Het Rode Kruis is uiterst bezorgd over de tienduizenden burgers die vastzitten in een zeer klein gebied aan de kust waar opnieuw gevechten zijn uitgebroken.

 
Tienduizenden burgers vast tussen strijdende partijen in "no-fire" zone 
Het Rode Kruis roept de strijdende partijen in Sri Lanka op direct actie te ondernemen om meer burgerslachtoffers te voorkomen. Het Rode Kruis is uiterst bezorgd over de tienduizenden burgers die vastzitten in een zeer klein gebied aan de kust waar opnieuw gevechten zijn uitgebroken. Het gebied was eerder door de regering aangewezen als een zone waar niet geschoten mocht worden.
 
"De situatie is catastrofaal", aldus Pierre Krähenbühl, Hoofd Operaties van het Internationale Comité van het Rode Kruis. "De burgers zitten klem tussen de strijdende partijen op een klein stukje land. De gevechten hebben zich verplaatst naar dit drukbevolkte gebied waar duizenden mensen, op de vlucht voor de gewelddadigheden, een veilig heenkomen hebben gezocht", aldus Pierre Krähenbühl. "De aanhoudende gevechten hebben al honderden burgers gedood of verwond, terwijl er minimale toegang is tot medische zorg".
 
"Het Rode Kruis zal de komende dagen proberen de duizenden burgers op de vlucht voor de vijandigheden te helpen en beschermen. Maar het is essentieel dat ook andere onafhankelijke humanitaire organisaties vandaag nog toegang krijgen tot de "no-fire" zone om de burgers de broodnodige hulp te kunnen bieden", aldus Pierre Krähenbühl.
 
Het Internationale Rode Kruis heeft sinds 10 februari al meer dan 10.000 zieken en gewonden en hun verzorgers uit Putumathalan, in het gebied dat door de Tamil Tijgers wordt gecontroleerd, over het water geëvacueerd. "Het is van levensbelang dat deze evacuaties doorgaan, omdat er iedere dag meer zieken en gewonden arriveren bij de medische voorzieningen in Puttamattalan", aldus Morven Murchinson, coördinator medische zorg van het Rode Kruis in Sri Lanka.