Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Sri Lanka: hulp van het Internationale Rode Kruis (ICRC) komt niet aan bij burgerbevolking
15 mei 2009 |

Sri Lanka: hulp van het Internationale Rode Kruis (ICRC) komt niet aan bij burgerbevolking

In Sri Lanka wachten honderden ernstig zieken en gewonden al dagen op medische hulp. Voor een derde dag op een rij is het Rode Kruis er niet in geslaagd de gewonden per boot te evacueren.

 
In noordoost Sri Lanka wachten honderden ernstig zieken en gewonden al dagen op medische hulp. Zij zitten vast in de gevechtszone. Voor een derde dag op een rij is het Rode Kruis er niet in geslaagd de gewonden per boot te evacueren. De veerboot ligt slechts een paar kilometer voor de kust, maar wordt gehinderd door zware gevechten.
 
"Onze mensen zijn getuige van een onvoorstelbare humanitaire ramp" zegt Pierre Krähenbühl hoofd operaties van het Rode Kruis vanuit Genève. "Onze operatie wordt ernstig gehinderd door de onveilige situatie. Geen enkele organisatie kan ze onder deze omstandigheden helpen. Ze zijn volledig op zichzelf aangewezen'.'
 
Duizenden mensen zitten vast in een klein gebied langs de kust. Zij kunnen door de gevechten nergens heen en schuilen in eigen gegraven bunkers. Zij hebben geen toegang tot schoon drinkwater of voedsel.
 
De Rode Kruis veerboot, the Green Ocean, heeft 25 ton voedsel aan boord. De laatste keer dat het Rode Kruis voedsel en medicijnen kon afleveren was op 9 mei. Een veerboot van de WHO, the Oriental Princess, met nog eens 500 ton voedsel wacht voor de kust ten noorden van Mullaittivu.
 
"We hebben nu ongehinderd toegang nodig om honderden levens te kunnen redden, aldus Krähenbühl. "Het Internationale Rode Kruis staat klaar om zijn humanitaire werk te doen zodra dit mogelijk is. "