Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Twee dagen Disney World voor ernstig zieke kinderen
6 november 2009 |

Twee dagen Disney World voor ernstig zieke kinderen

Een vliegtuig speciaal gereserveerd voor chronisch zieke kinderen op weg naar the Magic Kingdom. Het kan! Dankzij vliegmaatschappij Martinair. Elk jaar organiseert de vliegmaatschappij met het Nederlandse Rode Kruis een dagtocht voor chronische zieke patiënten. Dit jaar was stond Orlando en het betoverende Disney World op het programma. Mappa Mondo's verpleegkundige Marjan Mathijssen ging mee en doet verslag.

goofydinsey.jpgdinseykasteel.jpg

"Op 15 oktober was het zo ver. Op reis met Martinair naar Disneyworld in Orlando."
 
Elk jaar neemt Martinair een dag lang chronisch zieke patiënten van het Nederlandse Rode Kruis mee naar Mellorca. Dit jaar ging de reis voor het eerst een stuk verder…  En wel naar Orlando, de thuisbasis van Disney World. De passagiers waren chronisch zieke kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes.
 
Het was na 1,5 jaar weer de eerste vlucht voor Martinair naar Orlando wat het voor iedereen erg feestelijk maakte. Het feest kon beginnen voor de chronische zieke kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes al bij de incheckbalie. Overal hingen ballonen, de baliemedewerkers hadden Mickey Mouse oren op en iedereen was in een super feeststemming.
 
Bij de gate stond Mickey Mouse ons op te wachten en mochten de kinderen met hem op de foto. De kinderen waren bij het instappen wel wat zenuwachtig, sommigen hadden zelfs nog nooit gevlogen. Gelukkig was het vliegtuig speciaal ingericht om kinderen met welke ziekte dan ook mee te nemen. 
 
In de lucht werden we flink verwend met champagne, eten, drinken en vele lekkernijen. Het hoogtepunt van de heenreis was een bezoek in de cockpit bij de piloot. De kinderen kwamen glunderend terug. Ondanks de vlucht van 9,5 uur vermaakten de kinderen  zich prima met de televisie, Nintendo's en gezellig kletsen.
 
Bij de landing in Orlando kregen we een doop van de plaatselijke brandweer. Twee grote brandspuiten doopten ons voor goede vluchten van en naar Orlando.
 
Op het vliegveld van Orlando werden we snel langs de douane geloosd, naar de bus om aan te komen bij een super groot hotel. Moe en voldaan vielen we niet lang na aankomst in onze grote bedden in slaap. Om de volgende dag goed uitgerust het Disneypark te gaan verkennen.  
 
Het park stond helemaal in het teken van Halloween; veel pompoenen, tovenaar Mickey en heks Minny. Er was ontzettend veel te zien en te doen, ogen en oren kwamen we te kort. Het was ronduit een geweldige dag, kinderen genoten van alles om zich heen. De ouders hadden een speciale pas geregeld waarmee ze voorrang kregen bij de attracties.
 
's Avonds kregen we een officieel diner. Na het diner gingen sommigen naar spetterend vuurwerk kijken, anderen namen een duik in het zwembad. Het weer was super! Lekker warm, zomerkleding was geen overbodige luxe. De inwoners van Orlando waren duidelijk nog beter weer gewend met hun lange broeken en shirts.
 kasteelbewerkt.jpglichtslangen.jpg

De volgende dag kregen we tijdens het ontbijt hoog bezoek van Goofy en Pluto. Natuurlijk werden er weer foto's gemaakt met deze helden. Na de bijzondere ontmoeting moesten we natuurlijk de rest van het park bekijken… De één ging naar de MGMstudio, de andere naar Disney Animal Park en weer ander naar Disney park.
 
Helaas zat het er om 17.00 op en moesten we weer terug naar het vliegveld waar we als vips langs de grote rij werden geloosd om door de douane te gaan. Vol spanning zaten de kinderen weer in het vliegtuig, moe maar voldaan. Na ongeveer 1 uur vliegen sliepen de meeste al als een roosje.
De terugreis hadden we wind mee. In 7,5 uur vliegen waren we alweer thuis. Nog een ontbijtje en de landing werd ingezet. Een onvergetelijke ervaring rijker kwamen de kinderen weer thuis.
 

Mappa Mondo

Dit jaar mochten er kinderen mee met een (levensbedreigende) chronische ziekte. Kinderen die bekend zijn bij de Mappa Mondo huizen of hotel IJsselvliedt. Mappa Mondo is een huis voor kinderen met een (levensbedreigende) chronische ziekte. Mappa Mondo Rijswijk heeft bijvoorbeeld plaats voor vijf  woonkinderen. Deze kinderen kunnen om verschillende redenen niet thuis wonen. Ze verblijven dan bij ons totdat ze wel naar huis kunnen of naar een permanente woonvorm. Tevens bieden we een logeerplek voor kinderen . Deze kinderen wonen thuis maar komen logeren om de thuissituatie voor ouders te ontlasten. Dit kan één weekend per maand zijn of meerdere dagen per maand en vakanties.
 
In Mappa Mondo werken verpleegkundige, pedagogische medewerkers,secretaresses, stagiaires en vrijwilligers. De vrijwilligers zijn in de huizen erg belangrijk. Zij verzorgen de kinderen en het reilen en zeilen in huis. Aangestuurd en geholpen door het vaste personeel.
Ik kon met deze reis mee omdat er een kind mee ging die vanwege zijn ziektebeeld verzorging nodig heeft van een verpleegkundige die hem goed kent. Tevens gingen er drie andere verpleegkundigen van het Nederlands Rode Kruis mee en een arts. Wij waren er voor calamiteiten,vragen en adviezen. De ouders die mee waren zijn prima in staat om voor hun eigen kind te zorgen. Maar in geval van nood vinden ze het erg fijn als er medici aanwezig zijn die weten wat ze moeten doen."