Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nieuwsberichten 2009 Vermissing is een open einde
4 juni 2009 |

Vermissing is een open einde

De Dag van de Vermisten wordt georganiseerd door het Rode Kruis en de VAV om achterblijvers gelegenheid te geven om op een vaste plek en een vaste tijd bij de vermisten stil te staan. In de onrust bij een vermissing biedt dit de achterblijvers houvast en kan het helpen bij de verwerking.
 
Jaarlijks worden er 16.000 tot 20.000 mensen bij de politie als vermist gemeld. Ongeveer 85% wordt binnen 48 uur teruggevonden of keert zelf terug. Per jaar blijven er 10 tot 15 personen langer dan een jaar vermist.
 
Op de dag staat de herdenking van vermiste personen door achterblijvers centraal. Tijdens de herdenking bij het Pauze-teken, het monument voor vermiste personen in het Moreelse Park in Utrecht worden bloemen gelegd en de namen van de vermisten genoemd. 
 

Hulplijn Vermiste Personen van het Nederlandse Rode Kruis

De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn is er voor iedereen die iemand  van wie een dierbare vermist is en niet weet wat te doen. De Hulplijn biedt praktische en emotionele ondersteuning gedurende de vermissing, zoals advies over wat de achterblijver zelf kan ondernemen om de vermiste mogelijk terug te vinden. In 2008 kwamen er 307 hulpverzoeken binnen; 158 verzoeken om informatie en 149 nieuwe meldingen. Het nummer van de hulplijn is 0800-VERMIST / 0800-83 76 478.  

De Vereniging Achterblijvers na Vermissing

De Vereniging Achterblijvers na Vermissing organiseert bijeenkomsten voor lotgenoten, bundelt kennis en ervaring van achterblijvers, strijdt voor verbetering van de registratie en opsporing van vermisten, bepleit verbetering van de rechtspositie van achterblijvers en geeft voorlichting aan de media, hulpverleners en politiemensen.