Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws NIOD onderzoekt rol Rode Kruis Tweede Wereldoorlog
6 februari 2013 |

NIOD onderzoekt rol Rode Kruis Tweede Wereldoorlog

Het Nederlands Instituut voor Oorlogs,- Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gaat in opdracht van het Rode Kruis onderzoek doen naar de geschiedenis van de hulpverleningsorganisatie tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe het Rode Kruis omging met de dilemma’s tijdens de bezetting en welke lessen we daaruit kunnen trekken voor de toekomst. Het onderzoek duurt vier jaar.

Overzichtsstudie

Hoewel verschillende historici wel aandacht hebben besteed aan het Nederlandse Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog, bestaat er bijna zeventig jaar na het einde van de bezetting nog steeds geen overzichtsstudie. Het Rode Kruis is kritisch over de eigen rol in Tweede Wereldoorlog; met name de Joodse bevolking en politieke gevangenen zijn verstoken gebleven van hulp.
 
Met dit onderzoek hopen we een duidelijker beeld te krijgen van dit deel van onze geschiedenis. Het Nederlandse Rode Kruis is zeer verheugd dat het NIOD bereid is dit onderzoek voor haar rekening te nemen. We hebben er alle vertrouwen in dat het NIOD met haar expertise over de Tweede Wereldoorlog dit belangwekkende en complexe onderzoek tot een goed einde zal brengen.

Onderzoeker 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Regina Grüter. Zij was tot voor kort werkzaam bij het Rode Kruis. Het Rode Kruis is blij met haar benoeming; de combinatie van haar ervaring als onderzoeker en schrijver en haar kennis van de organisatie en van de geschiedenis van het Rode Kruis maken haar uitermate geschikt voor deze positie.

Begeleidingscommissie 

Om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen zal zij worden bijgestaan door een begeleidingscommissie met als voorzitter Professor dr. Hans Blom. Andere leden zijn:
• dr. Geraldien von Frijtag Drabbe Kuenzel,
• professor dr. Thea Hilhorst,
• professor dr. Keetie Sluyterman,
• drs. Hans de Vries.
 
Het Rode Kruis is vereerd dat deze autoriteiten zich bereid hebben verklaard deze taak te aanvaarden.