Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Nog steeds noodtoestand in Bosnië en Servië
24 mei 2014 |

Nog steeds noodtoestand in Bosnië en Servië

De vele regen en het hoge waterpeil in Bosnië en Servië heeft nog steeds zeer grote humanitaire gevolgen. Ook Kroatië kampt nu met overstromingen van de Sava en Una rivier. De vrijwilligers en professionele hulpverleners van het lokale Rode Kruis in Bosnië, Servië en Kroatië werken met man en macht om de getroffen bevolking van hulp te voorzien.  

 

Servië

In Servië zijn ongeveer 120,000 huishoudens getroffen en zijn er meer dan 31.000 mensen geëvacueerd. In het hele land is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. De regio rond Obrenovac is het ergst getroffen en de situatie blijft daar nog steeds kritiek. Verwacht wordt dat het waterpeil van de twee grote rivieren Sava en Danube ook dit weekend weer zal stijgen. De reddingsoperaties en evacuaties zullen, als gevolg van het stijgende water, worden doorgezet. Belangrijke infrastructuur, zoals pijpleidingen en waterzuiveringsinstallaties, zijn waarschijnlijk beschadigd door de kracht van het water. 

De hulpverlening richt zich momenteel op het leveren van noodhulp, inclusief onderdak en het verstrekken van essentiële huishoudelijke artikelen aan de getroffen en geëvacueerde bevolking. Het Servische Rode Kruis heeft meer dan 3300 vrijwilligers en 215 beroepskrachten gemobiliseerd om bij te dragen aan de hulpverlening.   

 

Bosnië

In Bosnië lijkt het water zich langzaam terug te trekken maar door de vele landverschuivingen is er veel schade aangericht aan huizen, wegen en belangrijke infrastructuur. De watervoorziening zal waarschijnlijk voor een aantal weken uitgeschakeld zijn en daardoor is de behoefte aan schoon drinkwater en toiletten erg groot. Inmiddels zijn meer dan 40.000 mensen geëvacueerd uit het rampgebied.  

De medewerkers en vrijwilligers van het Bosnische Rode Kruis assisteerden bij evacuaties en het uitdelen van dekens, matrassen, veilig drinkwater, voedsel en hygiënepakketen, rubberboten en waterzuiveringstabletten. Meer dan 5000 vrijwilligers zijn betrokken bij de hulpoperatie. Door de vele landverschuivingen zijn oude landmijnen op drift geraakt en dit kan een groot risico vormen voor de bevolking. Vrijwilligers van het Bosnische Rode Kruis worden extra getraind om hier voorlichting over te geven.

 

Kroatië

Delen in het zuiden en zuidoosten van Kroatië zijn getroffen door het overstromen van de Sava en Una rivier. Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit de rampgebieden en ongeveer 3000 slachtoffers zijn ondergebracht in tijdelijke accommodaties.  Alle afdelingen van het Kroatische Rode Kruis en meer dan 500 vrijwilligers dragen bij aan de hulpoperatie in het land.