Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Nog steeds zijn we erg moe"
13 oktober 2015 |

"Nog steeds zijn we erg moe"

#Vluchtelingen – Fadia verblijft samen met haar dochter Halla (7) in een opvangcentrum in Amsterdam. Ze zijn gevlucht uit Syrië. “De reis was heel zwaar. Nog steeds hebben we last van zere voeten en vermoeidheid”, zegt Fadia.

Fadia en Hallaws.jpg
 Fadia en haar dochter Halla zijn blij dat ze veiligheid hebben gevonden.

“Ons huis in Syrië is verwoest door bombardementen”, zegt Fadia. “Alles is kapot, we hebben niets meer”. Moeder en dochter vluchtten voor hun leven. “Ik had een goed leven in Syrië, maar mijn gezin ligt nu helemaal uit elkaar door alle conflicten en het geweld. Naast Halla heb ik nog twee zoons en die zijn in Jordanië”, vertelt Fadia. Ze mist haar voormalige leven in Syrië heel erg. Haar dochter heeft het er ook moeilijk mee. “Halla vraagt elke dag aan me of ze haar broers en haar vader kan zien”. Fadia neemt haar dochter op schoot. Haar nagels zijn vandaag gelakt door vrijwilligers die de kinderen vermaken in het opvangcentrum. Die van Halla zijn knalroze, wat goed staat bij haar maillot. Fadia is blij dat haar dochter hier tot rust komt en alle ellende even van zich kan afzetten.

Keelontsteking

“De reis was zwaar voor Halla. Ze had regelmatig last van keelontsteking”, vertelt Fadia. “We sliepen in de kou en hebben hele dagen gelopen. ” Ze zijn opgelucht dat ze veilig in het opvangcentrum zitten. “Het is heel fijn dat we in Nederland zulke goede hulp krijgen en dat we kleding, dekens en bedden hebben gekregen van het Rode Kruis. Ook al hebben we nu niet veel, we zijn zo blij dat we veilig zijn en niet meer in de kou hoeven te slapen. Hier is het warm. Gelukkig hoeven we niet meer  te lopen. Onze voeten zijn nog erg gevoelig.” Fadia heeft nog één wens. “Ik ben blij dat ik hier samen ben met mijn dochter, maar ik wil mijn gezin weer bij elkaar hebben. Elke dag denk ik aan de mensen waarvan ik hou en die zo ver bij mij vandaan zijn. Ik hoop dat zij nu ook een veilige plek hebben gevonden”.

Lees hier het verhaal van Mohammed die ook in Amsterdam is opgevangen.

Laat ons niet kiezen. Geef nu

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen. Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen.


Of geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.