Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Noodhulp aan Haïti verloopt goed maar langzaam
24 september 2010 |

Noodhulp aan Haïti verloopt goed maar langzaam

De noodhulpfase in Haïti verloopt goed. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in de tweede voortgangsrapportage. Het rapport verschijnt zes maanden na de zware aardbeving waarbij 222.570 doden vielen.

 
Door goede medische zorg en de aanleg van water- en sanitaire voorzieningen is een uitbraak van epidemieën voorkomen. In totaal is er in Nederland een bedrag van 111 miljoen euro opgehaald voor de hulp aan Haïti. In de eerste zes maanden is er 23 miljoen euro uitgegeven, waarvan 22 miljoen euro aan noodhulp en 1 miljoen aan wederopbouw.
 
Onderdak was in de eerste maanden de grootste kostenpost met een bedrag van 12,3 miljoen euro. 600.000 mensen kregen onder meer tenten, dekens, dekzeilen en keukenspullen. Aan de voedselvoorziening werd ongeveer 2,4 miljoen besteed evenals aan water en sanitaire voorzieningen.
 
Nog altijd wonen meer dan een miljoen mensen in honderden tentenkampen verspreid over Port-au-Prince, meldt SHO-voozitter Farah Karimi. De meeste kampen hebben basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater en toiletten. Wederopbouw is nog niet echt mogelijk vanwege de grote hoeveelheden puin en het gebrek aan bouwruimte. De hoeveelheid puin wordt geschat op 20 miljoen kubieke meter en het opruimen verloopt traag.
 
Met het oog op de huidige situatie hebben de SHO-deelnemers besloten om de noodhulpfase te verlengen tot 2011.