Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Noodhulp en eerste wederopbouw Gaza
10 september 2014 |

Noodhulp en eerste wederopbouw Gaza

Een bezoek van het Internationale Rode Kruis aan Gaza leert dat de verwoestingen dramatisch zijn. Het langdurig staakt-het-vuren is voor de hulporganisatie aanleiding om de inwoners te steunen met noodhulp en wederopbouw.

50 Dagen na de start van de gevechten in Gaza zijn de gevolgen voor de inwoners zorgwekkend. Meer dan 400.000 gevluchte Palestijnen hebben geen toegang tot de eerste levensbehoeftes.  Grote delen van de infrastructuur zijn verwoest. Ruim 60% van alle huishoudens in Gaza zit zonder stroom. 230 Scholen zijn momenteel onbruikbaar. 16.000 Huizen zijn onbewoonbaar geraakt.

Francesco Rocca, vicepresident van het Internationale Rode Kruis, bezocht Gaza. Zijn boodschap is duidelijk: "Het Internationale Rode Kruis en onze 189 nationale afdelingen kunnen het lijden van de mensen in Gaza niet accepteren."

Getraumatiseerde kinderen

Het lot van de kinderen baart hem grote zorgen. "We hebben veel kinderen gezien die ernstig gewond en getraumatiseerd zijn", zegt Rocca na zijn bezoek aan het Rode Kruis-ziekenhuis in Al Amal. Meer dan 373.000 kinderen hebben direct psychologische hulp nodig. Naar schatting 1.000 kinderen hebben een permanente handicap opgelopen in het geweld.

2014-09-09 16_38_18-PrintKey 2000   v5.10 Full (  English  )        Copyright (c) 1999 By Alfred Bol.jpg 

Prioriteiten

Het Internationale Rode Kruis legt momenteel de prioriteit bij het geven van noodhulpgoederen, medicijnen en medische hulpmiddelen. Er wordt tijdelijk onderdak georganiseerd voor naar schatting 100.000 mensen die niet terug kunnen naar hun verwoeste huizen.

Medische hulp

De ziekenhuizen in Gaza zullen voorzien worden van generatoren en benzine. Het Rode Kruis zet mobiele medische teams in en gaat psychologische hulp geven. Een deel van de gewonden zal voor verdere behandeling naar gespecialiseerde ziekenhuizen buiten Gaza worden overgebracht.

Explosieven

Door het groot aantal explosieven dat zich nog bevindt in Gaza, zijn sommige gebieden ondanks het staakt-het-vuren nog niet veilig. Het Rode Kruis probeert de kans op ontploffing van deze achtergebleven explosieven te verkleinen.

In totaal kwamen 2.135 mensen om in het geweld en raakten 11.000 mensen gewond. Een kwart van al deze slachtoffers betreft kinderen.