Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Noodhulp voor ontheemden in Quneitra, Syrië
15 september 2014 |

Noodhulp voor ontheemden in Quneitra, Syrië

In de Syrische provincie Quneitra zijn duizenden gezinnen gevlucht naar het platteland rond de hoofdstad Damascus. Het Internationale Rode Kruis werkt nauw samen met de Syrische Rode Halve Maan om noodhulp te verlenen aan de meer dan 50.000 ontheemden.

De afgelopen dagen zijn gevechten tussen regeringstroepen en de gewapende oppositie in de provincie Quneitra en de gelijknamige stad verhevigd. Sindsdien is de toegang tot schoon water, voedsel en gezondheidszorg voor de bewoners van de regio beperkt. Meer dan 25.000 bewoners van Quneitra zijn hun stad ontvlucht en aangekomen in de nabijgelegen stad Qatana.

Distributie van noodhulpgoederen 

Een hulpkonvooi van het Internationale Rode Kruis leverde dit weekend nog noodhulpgoederen af, bestemd voor de 25.000 ontheemden. Vorige week kreeg de Syrische Rode Halve Maan ook al hulp bij de distributie van voedselpakketten, matrassen en andere eerste levensbehoeften.

Toegang tot eerste levensbehoeften

Door het aanhoudende conflict is de verwachting dat het aantal binnenlandse ontheemden afkomstig uit de stad Quneitra zal groeien. Het Internationale Rode Kruis herinnert alle partijen in het conflict eraan zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht. Dit bepaalt ondermeer dat burgers beschermd en gespaard moeten worden en dat zij toegang moeten krijgen tot de eerste levensbehoeften.

doneer-nu.png

doneer-nu.png