Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Noodopvang vluchtelingen Heumensoord sluit haar deuren
29 april 2016 |

Noodopvang vluchtelingen Heumensoord sluit haar deuren

​#Vluchtelingen – Vluchtelingenopvang Heumensoord sluit haar deuren. De afgelopen maanden verbleven in Heumensoord 2.960 vluchtelingen. Rode Kruis-vrijwilligers verleenden hulp en stonden dag en nacht paraat. "Ik heb veel bewondering voor de hulpbereidheid van onze vrijwilligers. Ze hebben heftige dingen meegemaakt", zegt Rode Kruis-vrijwilligersmanager Kirsten Wegman.

Binnen no time_heumersoord.png In hele korte tijd moest het Rode Kruis duizenden kledingstukken inzamelen, sorteren en uitdelen. (Foto: Rode Kruis)

“We hebben heel snel 160 vrijwilligers bij elkaar gezocht om te helpen in Heumensoord”, zegt Kirsten Wegman, vrijwilligersmanager van het district Gelderland Zuid. De afgelopen maanden was ze ook coördinator van de Welkom Winkel in Heumensoord. In deze noodopvang zaten 2.800 vluchtelingen, verspreid over dertig tenten. Elke tent beschikte over aparte ruimtes waar acht mensen in verbleven.

Kleding inzamelen en uitdelen

“Alle vluchtelingen hadden kleding nodig. We moesten heel snel duizenden kledingstukken inzamelen, sorteren en uitdelen. Dat was een uitdagende klus”, zegt Kirsten. Ze werkte samen met allerlei partijen, zoals de kledingbank Nijmegen en Interlokaal, die de wijkpunten coördineert om kleding van de burgers in te zamelen. “Op deze manier konden we heel veel kleding bij elkaar krijgen.”

Heumersoord_Kirsten Wegman.pngKirsten Wegman (rechts) werkte in de Welkom Winkel ook samen met vluchtelingen. (Foto: Rode Kruis)

Kledingvervoer Rode Kruis-afdelingen

In Nijmegen werden er acht inzamelpunten geopend waar mensen twee keer per week hun kleding konden afgeven. “Dat liep als een trein”, zegt Kirsten. “Niet alleen Rode Kruis-vrijwilligers hielpen mee, ook vluchtelingen zelf staken de handen uit de mouwen. Sommigen boden zich aan als tolk, anderen hielpen mee met het sorteren en uitdelen van kleding. Het was bijzonder om met ze samen te werken. We praatten over luchtige onderwerpen en lachten veel met elkaar. Het is belangrijk dat vluchtelingen afleiding hebben zodat ze even niet aan hun problemen hoeven te denken.”

"De vluchtelingen en de bewoners van Nijmegen waren echt verbonden met elkaar."

Dertig uur per week vrijwilligerswerk

Mitch Willemsen was net als Kirsten coördinator van de Welkom Winkel en hielp daar van september tot en met maart met het inzamelen, sorteren en uitdelen van kleding. “De eerste paar weken was ik er dertig uur per week mee bezig, daarnaast studeerde en werkte ik. Het was erg druk, maar ik help graag mensen. Ik heb maatschappelijk werk gestudeerd en ben nu bezig met een studie Pedagogiek. Dit vrijwilligerswerk past daar perfect bij.“

vrijwilligers-delen-spullen-uit-615.png Gezinnen bezoeken de kledingpost waar ook Mitch vele uren hielp. (Foto: Rode Kruis)

Vluchteling brengt elke dag kopje koffie

De vluchtelingen waren altijd vriendelijk naar Mitch. Ze begroetten hem met ‘Inshallah’ en ‘bedankt’. "Een Syrische jongen bracht me al die maanden uit dankbaarheid elke dag een kopje koffie. Dat vond ik bijzonder", zegt Mitch.

"Regelmatig maakte ik een praatje met hem en zo kwam ik erachter dat hij heftige dingen heeft meegemaakt in Syrië. Zijn vader was apotheker in Damascus. Op een gegeven moment werd hij gedwongen gif in medicijnen te verwerken om andere soldaten te doden. Dit weigerde hij. Kort daarop werd zijn zusje midden op straat vermoord terwijl ze onderweg was naar school. Dat was het moment waarop het gezin besloot te vluchten. Een paar maanden later was de jongen er niet meer, hij was verplaatst naar een andere locatie. Het is moeilijk bevriend te raken met vluchtelingen, je weet dat ze toch weer verplaatst worden. Daarom hield ik, ondanks de vriendelijkheid, toch wat afstand".

Kind krijgt nijntje rugzak.png
Een meisje krijgt een Nijntje rugzakje van een vrijwilligster (Foto: Rode Kruis)

's Nachts op de EHBO-post

Koen Weerheijm was coördinator van de EHBO-post in Heumensoord, die op 2 oktober jl. werd geopend. Hij stemde de hulpverlening af met het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA), het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA) en Dokters van de Wereld. In totaal hebben de Rode Kruis-vrijwilligers 196 diensten gedraaid en zo'n 2.600 vluchtelingen geholpen. "Op elke post zaten drie EHBO'ers en één arts of verpleegkundige van Dokters van de Wereld. Onder de Rode Kruis-vrijwilligers ontstond een vaste kern van ongeveer veertig personen. We kenden elkaar op een gegeven moment goed en we wisten wat we aan elkaar hadden. Regelmatig had ik 's avonds en 's nachts dienst op de EHBO-post. Op die tijdstippen is het onrustiger. Mensen krijgen dan vaker last van hun trauma's", vertelt Koen.

Koen-Weerheijm-Rode-Kruis.jpg
 “Je zit gewoon in de oorlog van iemand anders, terwijl je in Nederland bent. Dat is aangrijpend”, zegt Koen Weerheijm. (Foto: Rode Kruis)

Vluchtelingen geruststellen

Koen werd op een nacht opgeroepen om een oude man uit Eritrea naar de EHBO-post te begeleiden. De man had een angstaanval en wist niet meer waar hij was. "Je zit gewoon in iemand anders zijn oorlog, terwijl je in Nederland bent. Dat is aangrijpend". De familieleden van de man liepen achter hem aan en hadden al hun spullen ingepakt om verder te vluchten. "Ze waren allemaal in de vluchtmodus en snapten er niets meer van. Uiteindelijk heb ik net zolang met de man gepraat tot hij weer rustig was".

Elkaar ondersteunen en doorgaan

"Ik heb met mijn team afschuwelijke dingen gezien. Sommige vluchtelingen zaten onder de littekens omdat ze waren gemarteld," zegt Koen. "Elke dag bespraken we met elkaar wat ons bezighield. Ook richtten we een besloten Facebook-groep op waar we ons hart luchtten. Dat was erg fijn. Zo hadden we steun aan elkaar en konden we verder." 

vrijwilligers_groep.png
De vrijwilligers zijn een hecht team geworden. (Foto: Rode Kruis)

Initiatieven voor vluchtelingen

Kirsten vindt het jammer dat er momenteel geen noodopvang is in Nijmegen. "De vluchtelingen en de bewoners van Nijmegen waren echt verbonden met elkaar. Ze startten allerlei initiatieven voor vluchtelingen. Ze aten bijvoorbeeld regelmatig bij bewoners thuis, werden uitgenodigd bij sportclubs en er werd een Repower Party georganiseerd, een verwendag voor vrouwen."

De vluchtelingen zijn nu verplaatst naar opvanglocaties door heel Nederland. Heumensoord is weer een natuurterrein waar over een paar maanden de Nijmeegse Vierdaagse plaatsvindt. 

Artikel delen?