Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Omstandigheden belemmeren hulpverlening Mentawai-eilanden
1 november 2010 |

Omstandigheden belemmeren hulpverlening Mentawai-eilanden

Slechte infrastructuur, noodweer en beperkte communicatiemiddelen. De omstandigheden op en rond de Indonesische Mentewai-eilanden zitten de hulpverlening aardig in de weg. Ondanks de tegenslagen is het wel gelukt om slachtoffers te bereiken en hulp te bieden. Toch is het gebied dat vorige week door een tsunami werd getroffen nog altijd zeer moeilijk bereikbaar.


Door harde wind en hoge golven is het 12 uur varen om de Mentawai-eilanden te bereiken. De situatie in het getroffen gebied is hierdoor moeilijk te bepalen. Kleine eilandjes zijn helemaal weggespoeld en andere eilandjes zijn niet bereikbaar.

Eerste hulpgoederen
Het Rode Kruis biedt op dit moment hulp door getroffen bewoners te voorzien van eten, drinken en dekens. Daarnaast is er vooral behoefte aan babykits, familiekits en zeilen zodat mensen toch een dak boven hun hoofd hebben. De eerste hulpgoederen zijn afkomstig uit het pakhuis van het Indonesische Rode Kruis in Pandang. Vanuit Pandang zijn 3 helikopters en 1 schip naar het getroffen gebied gevaren. Vandaag is een tweede schip met hulpgoederen vertrokken.

Komodo´s
Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt het Indonesische Rode Kruis door het getroffen gebied van communicatiemiddelen (Komodo’s) te voorzien en hulpgoederen te distribueren. De Komodo’s zijn koffers met verschillende communicatiemiddelen zoals een gps, satelliet telefoon, mobiele telefoon, modem en headset. Inmiddels zijn met behulp van de Komodo de eerste verbindingen tot stand gekomen. En wordt de communicatie en coördinatie tussen verschillende partijen makkelijker.

komodokit40.png
                         Een komodo-kit met communicatiemiddelen

De laatste cijfers melden dat 483 mensen de tsunami niet hebben overleefd. 196 mensen worden nog vermist en 24.000 mensen zijn alles kwijtgeraakt. Deze mensen hebben dringend hulp nodig. Steun daarom de actie voor de slachtoffers in Indonesië en doneer nu!