Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Onderdak voor nagenoeg alle slachtoffers
24 juni 2010 |

Onderdak voor nagenoeg alle slachtoffers

Eind mei, bijna een half jaar na de allesverwoestende aardbeving, heeft het Rode Kruis noodonderdak geboden voor de meeste slachtoffers van de ramp. Alleen een zeer hard getroffen buitenwijk in de hoofdstad Port-au-Prince en enkele moeilijk bereikbaar gebieden in de bergen zijn nog niet voorzien.

De komende maanden zullen een aantal tenten moeten worden verplaatst vanwege het aankomende orkaanseizoen. Om voorbereid te zijn om op mogelijke zware orkanen, hebben extra tenten ingekocht voor 25.000 families.

 

 

Cijfers:

64.000 tenten zijn gedistribueerd

 

581.028 families ontvingen dekzeil

 

Permanent onderdak

Er is grote behoefte aan tijdelijk onderdak van meer duurzame kwaliteit dan de tenten en dekzeilen, totdat permanente huizen beschikbaar komen. Een cluster bestaand uit 70 hulporganisaties, gecoördineerd door het Rode Kruis, wil in de zomer van 2011 120.350 semipermanente onderkomens bouwen voor 600.000 mensen. Hiermee wordt de overgang naar een permanente woning veilig overbrugt.
 
Cijfers:
1.873 semipermanente onderkomens zijn gebouwd voor 9.365 mensen.
 
Bouwmateriaal voor nog eens 8.100 is al aanwezig in het land.
 

Gezondheidszorg

De veldhospitalen van het Rode Kruis in Carrefour en Petit Goave blijven tot het eind van het jaar om te kunnen blijven voorzien in de medische behoeften.
 
Cijfers:
Meer dan 120.000 mensen zijn behandeld in de Rode Kruis veldhospitalen
 
Vier mobiele klinieken zijn actief in 41 kampen. Zij kunnen dagelijks 2.000 mensen behandelen.
 

Water en sanitatie

In de meeste kampen zijn de sanitaire voorzieningen gebrekkig. Hevige regenval in de laatste weken heeft dit nog meer verslechterd. Kamp manangers en sanitatie-teams werken samen om overstromingsbestendige latrines te installeren en de afvoer te verbeteren.
 
Cijfers:
282.055 mensen in 86 kampen zijn sinds de start van de operatie voorzien van drinkwater 235 overstromingsbestendige latrines zijn geïnstalleerd.