Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Onderhandelen in belegerde Syrische gebieden is zeer ingewikkeld
20 januari 2016 |

Onderhandelen in belegerde Syrische gebieden is zeer ingewikkeld

​#ConflictSyrië – Het Rode Kruis steekt flink wat tijd en moeite in onderhandelingen om de belegerde gebieden van Syrië te kunnen bereiken met noodhulp. Hoe gaan onderhandelingen met strijdende partijen in zijn werk?

KonvooiSyrie.jpg
Voortdurend is het Rode Kruis in overleg met de strijdende partijen om ongehinderd toegang te krijgen tot de belegerde steden. (Foto: Hasan Nerabi, SARC)

Niet alleen de noodhulp-operaties van het Rode Kruis moeten zorgvuldig gepland worden. Ook besprekingen voeren met strijdende partijen hoort bij de taken van het Rode Kruis. Als het Rode Kruis niet eerst onderhandelt, kunnen de hulpverleners en vrijwilligers van de noodhulporganisatie geen slachtoffers bereiken en zullen velen overlijden.

Onpartijdigheid en neutraliteit

Het vertrouwen winnen van de strijdende partijen is de sleutel en dit doen we als Rode Kruis door de grondbeginselen ‘onpartijdigheid’ en ‘neutraliteit’ uit te leggen.
We maken de strijdende partijen duidelijk dat we alleen komen om het menselijk lijden te verzachten; dat we geen partij kiezen; en dat we alleen de mensen zullen helpen die in hoge nood verkeren.

Wachten op startsein

Onderhandelen in Syrië is extra ingewikkeld. 4 Miljoen mensen wonen in moeilijk bereikbare gebieden. Dit aantal is zeer groot en iedereen moet geholpen worden. Bovendien is het voor onze hulpverleners gevaarlijk om hulp te verlenen in Syrië. We moeten op een startsein wachten van strijdende partijen. De omstandigheden kunnen dagelijks veranderen, en daarom is het belangrijk dat we veiligheidsgaranties krijgen.

VrijwilligersSARC.jpg
Vrijwilligers van het Rode Kruis krijgen uitleg over de noodhulp-operatie. (Foto: Zaher Barazi, SARC)

Elk detail plannen

Welke zaken zijn van belang? Om slachtoffers in belegerde gebieden te kunnen bereiken draait het om planning, logistiek en distributie. Elk detail van onze hulpverlening moeten we plannen. We schatten zorgvuldig in hoeveel hulp er nodig is, zodat we genoeg pakketten inladen. Verder is het tijdstip van vertrek van groot belang om de hulpgoederen op de juiste plek te krijgen.

Samenwerken

Het Rode Kruis werkt vaak samen met verschillende organisaties, zoals de Verenigde Naties. Op die manier coördineren we de hulp en bepalen we wie wat meeneemt. De ene organisatie neemt voedsel, water en medicijnen mee; de andere dekens en meer hulpgoederen die de bevolking in de belegerde steden nodig heeft.

Controles door autoriteiten

Tijdens de reis naar de belegerde gebieden kan er een aantal controles plaatsvinden door autoriteiten waardoor het moeilijk is in te schatten hoe snel de noodhulppakketten kunnen worden uitgedeeld. Er gaan auto’s van het Rode Kruis voor het konvooi uit om ervoor te zorgen dat de toegang tot het gebied gewaarborgd is. Op deze manier komen de hulpverleners en de konvooien niet in gevaar wanneer ze op plaats van bestemming aankomen. Soms lukt het toch niet om toegang te behouden, dan moeten de onderhandelingen opnieuw beginnen.

IndeRij-1.jpg
 De bevolking van Madaya staat in de rij voor medicijnen. (Foto: Twitter SARC)

Keer op keer overleg

Keer op keer zal het Rode Kruis proberen toegang te krijgen tot de belegerde steden. Eén keer voedselpakketten uitdelen is niet genoeg, want het eten raakt weer op en dan heeft de bevolking nieuwe voorraden nodig. We zijn daarom voortdurend in overleg met de strijdende partijen. Onze vrijwilligers moeten veilig en ongehinderd toegang krijgen om de verzwakte bevolking te helpen aan eten, drinken, medicijnen en brandstof.

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

Facebook-campagne voor Syrië

Nieuw voor het Rode Kruis is de Facebook-campagne die we starten voor de Syriërs. Volg ons op Facebook.