Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Onderhandelingen langdurig staakt-het-vuren in Gaza gestopt
21 augustus 2014 |

Onderhandelingen langdurig staakt-het-vuren in Gaza gestopt

De onderhandelingen in Caïro over een langdurig staakt-het-vuren in Gaza zijn gestopt vanwege nieuw geweld. Hiermee is opnieuw een einde gekomen aan een korte periode waarin burgers én hulpverleners even op adem konden komen.

Periode van rust

Met het verlengde staakt-het-vuren leek er voor de inwoners van Gaza een moment te zijn aangebroken waarin ze héél even niet bang hoefden te zijn voor aanvallen. De vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan en Magen David Adom konden ook kort ademhalen en de relatieve rust benutten voor achterstallige werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het repareren van waterinstallaties. Gewonden werden veilig vervoerd naar ziekenhuizen buiten de conflictgebieden, onder andere Turkije en Oost-Jeruzalem. Aan deze periode van rust kwam gister abrupt een eind. Het geweld in Gaza begon opnieuw.

Harde cijfers

Onderstaande infographic geeft een duidelijk maar schokkend beeld van de gevolgen sinds het begin van het conflict. In totaal zijn er al 1965 doden gevallen en dat aantal stijgt met de dag. Een kwart hiervan betreft baby's en kinderen (459 volgens de laatste telling).

 

Gaza-infographic17082014.jpg 
(klik om groter te maken)

Hulpverlening gaat door

Ondanks het aanhoudende geweld wordt de hulpverlening voortgezet. Tot nu toe is er eerste hulp verleend aan 5023 mensen in totaal en zijn 6052 slachtoffers behandeld in een ziekenhuis.  

Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over de psychologische effecten van het conflict op de slachtoffers, met name kinderen. De Palestijnse Rode Halve Maan biedt daarom ook psychologische hulp aan families.

Om de acute noden van de slachtoffers te kunnen bieden is er nog meer hulp nodig; van de totale noodoproep van het Palestijnse Rode Kruis is nog maar 36% gedekt. Dat betekent dat er nog heel veel geld nodig is om hulp te blijven bieden. U kunt helpen door een bijdrage te doen op giro 7244.