Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt slachtoffers schietpartij in Nairobi
24 september 2013 |

Rode Kruis helpt slachtoffers schietpartij in Nairobi

​Na de schietpartij in Westgate Shopping Mall in Nairobi op 21 september waren de hulpverleners van het Rode Kruis als eerste ter plaatse. Het dodental staat momenteel op 68 en er zijn meer dan 175 gewonden. In totaal werden meer dan 1.000 mensen veilig geëvacueerd.

Medische opvang

Op het moment van de aanval stond er al een ambulance van het Rode Kruis standby in de parkeergarage op het dak van het winkelcentrum. Er werd direct assistentie opgeroepen en binnen een uur stond een team van artsen gereed; ondersteund door  12 ambulances en dienstauto’s. Dankzij een goede samenwerking met andere instanties, konden gewonden worden overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving.

Informatie- en opsporingsdesk

Het Rode Kruis heeft een informatie- en opsporingsdesk geopend voor mensen die familie kwijt zijn. Alle vermiste personen worden bij de desk geregistreerd. Vrijwilligers helpen mensen met het invullen van een zogenaamd ‘Missing Persons Report’ en proberen familieleden met elkaar te herenigen.


Psychische ondersteuning

Vrienden en familie van de slachtoffers worden op de plaats des onheils bijgestaan door een team van psychologen. Ook mensen die geëvacueerd zijn uit het winkelcentrum kunnen een beroep doen op psychische ondersteuning.

Mobiele bloedbanken

Omdat de ziekenhuizen onvoldoende bloed voor transfusies op voorraad had, heeft het Rode Kruis mobiele bloedbanken in het hele land opgezet. Hiermee werden maar liefst 2972 zakjes bloed verzameld. Er blijven 2 bloedbanken open, in Nairobi en Mombasa, om de toevoer te garanderen.

Doneer direct en steun het Rode Kruis Start je eigen actie en help een ander!  Aanmelden nieuwsbrief Word nu ook vrijwilliger Volg het Rode Kruis via Twitter Volg het Rode Kruis op Google + Volg het Rode Kruis op LinkedIn