Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ongeregeldheden in Ivoorkust na presidentsverkiezingen
21 december 2010 |

Ongeregeldheden in Ivoorkust na presidentsverkiezingen

In Ivoorkust zijn na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen ongeregeldheden uitgebroken. Het Internationale Rode Kruis is zeer bezorgd over de situatie in het land. De afgelopen dagen zijn er veel mensen gedood of gewond geraakt tijdens gewelddadige confrontaties in verschillende steden.

 

 
Beide kandidaten voor de presidentsverkiezingen eisen de winst op. Gbagbo verloor de verkiezingen, maar wil geen plaatsmaken voor Ouattara als president. De aanhangers van beide mannen staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar. Hierbij wordt geweld nieuw geschuwd.
 
Het Internationale Rode Kruis roept iedereen die bij de gevechten betrokken is om de humanitaire beginselen te respecteren. Ook moet er respect en bescherming zijn voor medisch personeel, gewonden en medische voorzieningen. Vrijwilligers van het Rode Kruis in Ivoorkust moeten mensen ongehinderd hulp kunnen bieden.
 
Ivoorkust kent grote chaos na de start van de verkiezingen eind november, Het Rode Kruis heeft sinds die tijd al bijna 550 mensen behandeld aan hun verwondingen. Hiervan werden 250 mensen overbracht naar de dichtstbijzijnde medische voorzieningen.