Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ontberingen en gevaar duren voort in Libië
21 februari 2012 |

Ontberingen en gevaar duren voort in Libië

Duizenden mensen in de gevangenis, vermiste dierbaren en het gevaar van niet-ontplofte bommen. Dat is nog steeds de dagelijkse praktijk voor veel Libiërs. Het Rode Kruis staat hen bij.   

Toezicht gedetineerden

Rode Kruis medewerkers bezoeken momenteel ongeveer 8.500 gedetineerden in meer dan 60 gevangenissen. Ongeveer 10 procent van die gedetineerden zijn vreemdelingen. Tijdens de vertrouwelijke bezoeken aan de gedetineerden controleert het Rode Kruis de omstandigheden. We bieden gedetineerden medische voorzieningen en stellen ze in de gelegenheid contact op te nemen met hun familie.
 
Volgens George Comninos (hoofd van het Internationale Rode Kruis in Tripoli) is de huidige situatie complex en uitdagend. Het gaat om veel gevangenissen. En die vallen onder de verantwoordelijkheid van veel verschillende bestuurders. Het Rode Kruis wil graag dat de gevangenen worden over gedragen aan het ministerie van Justitie. Ook moeten de gedetineerden zo snel mogelijk worden geplaatst in gevangenissen met goede faciliteiten. Het Rode Kruis heeft in 30 gevangenissen 2.500 hygiënekits, 3.000 dekens, 700 matrassen en bijna 2.900 truien en andere winterse artikelen verstrekt aan gedetineerden. 

Verminderen van de risico's ontplofbare oorlogsresten

In grote delen van het Libië zijn ligt nog steeds niet-geëxplodeerde munitie. Dit is een ernstige bedreiging voor de burgers die hun leven weer proberen op te pakken. Sinds november 2011 zijn honderden niet-ontplofte munitiebommen verwijderd. 

Toegang tot water en gezondheidszorg

Begin februari heeft het Rode Kruis zeven nieuwe pompen aangelegd. Die voorzien zo´n 32.000 mensen van schoon drinkwater. "Het waternetwerk werkt niet meer. Tijdens het conflict werd er geen onderhoud uitgevoerd. Verder voorziet het Rode Kruis ziekenhuizen van chirurgisch materiaal om gewonde patiënten te behandelen. Geweldsincidenten met gewonden komen nog steeds voor. Afgelopen jaar heeft het Rode Kruis een seminar georganiseerd over de chirurgische behandeling van patiënten met wapen-gerelateerde verwondingen. Meer dan 100 chirurgen uit heel het land woonden de nascholing bij.  

Familie herenigt in Sabha

Eind juni en begin juli 2011 herenigde het Rode Kruis een paar honderd families. En nog steeds. Ook de 52-jarige Aisha. Weduwe en moeder van zeven kinderen uit Sirte, Ze vluchtte met haar zoon uit angst voor gevechten. Eenmaal thuis bleek het huis volledig afgebrand. Haar zes andere kinderen waren dood. Aisha en haar zoon belandden in een vluchtelingenkamp in Benghazi. Aisha wilde herenigd worden met haar kleindochter die bij een gastgezin verbleef in het zuiden van Libië. Die wens ging op 25 januari in vervulling.