Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ooggetuigeverslag Paul Rosenmöller in Syrië
17 april 2012 |

Ooggetuigeverslag Paul Rosenmöller in Syrië

Afgelopen week bezocht Paul Rosemöller, bestuurslid van het Rode Kruis de Syrische hoofdstad Damascus. Hij sprak daar met vluchtelingen en hulpverleners. Een miljoen Syriërs hebben volgens de VN door het conflict noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Volgens de vluchtelingen is zo’n 50% van de bewoners van Homs de stad uit gevlucht. De meesten vluchten naar Damascus waar het nog relatief veilig is.

Grote solidariteit

Paul Rosenmöller: ‘Wat opvalt is dat de solidariteit onder de Syriërs groot is. Er zijn in de hoofdstad geen vluchtelingenkampen. De vluchtelingen krijgen meestal onderdak bij familie, vrienden of kennissen. Ze leven vaak al maanden met 8 a 10 mensen in een kleine ruimte. Veel vluchtelingen hebben geen geld. In Damascus is het door het grote aantal vluchtelingen en de slechte economie moeilijk om geld te verdienen. De vluchtelingen zijn daardoor grotendeels voor overleven afhankelijk van hun gastgezinnen en de hulp van de Rode Halve Maan/Rode Kruis. De vluchtelingen die wij spraken hebben tekort aan alles, zoals voedsel, matrassen, dekens, kookmaterialen, medicijnen en medische hulp.

Leven in angst

De vluchtelingen leven in angst. Uit onze gesprekken blijkt hoe heftig de strijd is. Allemaal zijn ze een of meerdere familieleden kwijtgeraakt. Indrukwekkend is de gedrevenheid van de duizenden jonge vrijwilligers van de Rode Halve Maan. Ze zijn dag en nacht in de weer om vluchtelingen en gewonden helpen. De vrijwillige dokters en verpleegkundigen hebben het afgelopen jaar in en om de brandhaarden al duizenden gewonden geholpen. Soms ter plekke in de mobiele klinieken of vaak ook in ambulances. Veel gewonden durven niet naar het ziekenhuis, uit angst daar opgepakt te worden. De artsen van de Rode Halve Maan maken zich zorgen over het grote tekort aan medicijnen, medische apparatuur, ambulances en mobiele klinieken. Ook zijn er protheses nodig voor de veelal jonge mensen die armen en benen zijn kwijtgeraakt door het geweld. Door het ontbreken van medicijnen en medische hulp overlijden onnodig mensen, zeggen de dokters.

Overal kogels

De ambulances met de vrijwilligers rijden nu al een jaar lang af en aan in de getroffen steden. De vrijwilligers lopen daarbij grote risico’s, want de kogels vliegen hun regelmatig om de oren. Tijdens de missie naar de getroffen steden moeten ze soms uit de auto vluchten omdat het te gevaarlijk is om op straat te blijven. Ze opereren op het randje van wat het Internationale Rode Kruis nog veilig acht.
De strijdende partijen hebben geen respect voor het embleem. Het betekent wereldwijd: ‘Niet schieten’. Het geeft de hulpverleners in Syrië nu weinig bescherming.  Twee medewerkers zijn tijdens hun werk omgekomen. Een aantal anderen raakte gewond. We zien een ambulance, die eerder dit jaar door het Nederlandse Rode Kruis werd gedoneerd, net terug van de garage. Het dak en ramen waren doorzeefd met kogels. Het Rode Kruis vraagt al langer om een staakt het vuren van een paar uur per dag om veilig hulp te kunnen verlenen. Tijdens de dagen dat we er waren, was het inderdaad even wat rustiger. Maar het geweld laait steeds weer op.

Hulp is hard nodig

De Rode Halve Maan vraagt om steun uit het buitenland. De voedselpakketten beginnen op te raken. Matrassen zijn nauwelijks meer te krijgen. Er is onvoldoende medische hulp en medicijnen. In de getroffen steden zijn behalve de klinieken van het Rode Kruis weinig medische voorzieningen meer over. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de voedseldistributiecentra. De vraag om hulp groeit daar met de dag. Nu moet al vaak nee worden verkocht. Het Rode Kruis is op dit moment de enige grote hulporganisatie die toegang heeft tot de getroffen steden in het land. Het aantal hulpbehoevenden zal de komende tijd alleen maar toe blijven nemen. Het gaat om gewone mensen, zo is mij afgelopen week gebleken, die alles kwijt zijn. We moeten de Syrische bevolking helpen.’​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​
Doneer direct