Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ook in Nederland angst voor ebola-hulpverleners
23 maart 2015 |

Ook in Nederland angst voor ebola-hulpverleners

#Ebola - Het Britse Rode Kruis heeft geconstateerd dat er een stigma heerst tegen Rode Kruis-hulpverleners die hebben gewerkt in gebieden waar ebola heerst. Britten zeggen: "Ebola-artsen zijn helden, maar laat ze uit mijn buurt blijven!" De Nederlandse water- en sanitatiespecialist Sandra Cats heeft ook te stellen gehad met vooroordelen toen ze naar Sierra Leone ging.

akebola6.JPG Deze ebola-hulpverlener wordt in zijn pak geholpen voor een begrafenis. Zo kan hij de overleden patiënt veilig begraven.

Drie op de vier Britten weigert een teruggekeerde hulpverlener een hand te schudden. Mensen zijn erg bang om besmet te raken en dit heeft ervoor gezorgd dat teruggekeerde hulpverleners problemen kregen. Het kwam voor dat collega's niet meer met hen wilden samenwerken. Sommige hulpverleners waren zelfs met kerstmis niet welkom bij familie.  

Familie and friends letter

Sandra Cats reisde afgelopen winter naar Sierra Leone. Voordat ze aan de missie begon kreeg ze negatieve reacties van mensen in haar omgeving. Vooral van bezorgde ouders die hun kinderen verboden met Sandra's kinderen te spelen. Ook moest Sandra bij de directeur van de school komen om uit te leggen dat ze zich aan een streng protocol hield. Kans op besmetting zou hierdoor heel klein zijn. Ze zond uiteindelijk een Family and friends letter rond, om familie, vrienden en collega's gerust te stellen. De insteek van deze brief was dat mensen ebola-hulpverleners juist moeten ondersteunen in plaats van tegenwerken.

"Toen ik terugkwam uit Sierra Leone mocht ik mijn kinderen niet zien van mijn ex," zegt Sandra. Hij was bang dat ze door haar besmet zouden raken. In Sierra Leone heeft ze geprobeerd zich hier niet druk over te maken op advies van haar psycholoog. Het werk was daar namelijk de prioriteit. "Gelukkig kon ik mijn ex overtuigen dat het volkomen veilig was en mocht ik mijn kinderen weer zien."

Veel impact

Water- en Sanitatiespecialist  Jan Heeger heeft ook te maken gehad met negatieve reacties toen hij  plannen had om naar ebola-gebieden te gaan. Meteen toen dat bekend werd bij mensen in zijn omgeving ontstond er onrust. "Ik kreeg te horen van een ouder dat mijn zoontje een tijdje niet met haar zoontje zou mogen spelen. Dit zette me wel aan het denken. Blijkbaar heeft zo'n missie veel impact op familie en vrienden."

152303-fbpost-handgeven-240.jpg 

Op Facebook stelden we de vraag of mensen een teruggekeerde ebola-hulpverlener een hand wilden geven. Driekwart antwoordde volmondig 'ja'.

Geweld 

Hulpverleners krijgen zowel in ebolagebieden als thuis te maken met stigma's. In de landen waar ebola heerst, hebben de mensen ook angst voor hulpverleners. Het komt regelmatig voor dat er geweld tegen hen wordt gebruikt. Desondanks gaan de hulpverleners toch door met hun werk.

De angst die mensen hebben tegenover ebola-hulpverleners is gebaseerd op onwetendheid. Deze is onterecht. Hulpverleners werken via een streng protocol dat besmetting haast onmogelijk maakt. De behandelcentra hebben afscheidingen tussen gebieden met een hoog risico en gebieden met een laag risico. In de gebieden met een hoog risico moeten mensen pakken aan die besmetting voorkomen. Verder raken hulpverleners patiënten aan en wordt er enorm gesprayed met chloor om alles te desinfecteren. Veel reden voor bezorgdheid is er dus niet.  

Facebookvraag

Het Rode Kruis heeft op Facebook de vraag gesteld of mensen een ebola-hulpverlener een hand zouden schudden als hij of zij terugkwam. Een kwart antwoordde 'Nee' hierop. Driekwart zou dus wél een hand schudden. Hieronder staan enkele reacties:  

Knipsel.PNG 

​Giro 6868

Help mee in de strijd tegen ebola door te doneren aan het Rode Kruis. Het IBAN nummer behorend bij giro 6868 is NL83 INGB 0000 0068 68, ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag en onder vermelding van ebola.