Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ook in Nederland wordt aan de Syriërs gedacht
28 februari 2012 |

Ook in Nederland wordt aan de Syriërs gedacht

In Syrië laait het geweld steeds verder op. De situatie wordt met de dag slechter. Het Rode Kruis onderhandelt nog altijd voor een dagelijks staakt-het-vuren om gewonden in de zwaarst getroffen gebieden te helpen. Tot nu toe zijn de onderhandelingen op niets uitgelopen. In Nederland worden inmiddels acties op touw gezet om de slachtoffers van het geweld in Syrië te helpen.


De Nederlandse Madeleine Steenbergen volgt de actualiteiten in Syrië op de voet. Door verschillende vakanties naar het land heeft ze er inmiddels veel vrienden wonen. Via telefoon, e-mail en Facebook blijft ze goed op de hoogte wat er in Syrië gebeurt.  Om haar vrienden in Syrië te laten weten dat ze er niet alleen voor staan heeft Madeleine een actie op touw gezet.

Als steun zo veel mogelijk geld ophalen

“Zo weten ze dat er aan ze wordt gedacht. Ook in Nederland.” Madeleine probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers van het geweld in Syrië: “Ik heb bijvoorbeeld alle kerken en moskeeën in Brabant een brief gestuurd om aandacht te vragen voor mijn actie. Maar ook naar mijn contacten in Turkije en Australië. Zo hoop ik zo veel mogelijk geld op te halen, zodat de Syrische Rode Halve Maan medicijnen, dekens en voedsel kan kopen.” 

Ontwikkelingen volgen vanaf het Jasmijnplein

De Nederlandse Syriër Rosh Abdelfatah is initiatiefnemer van het Jasmijnplein in Rotterdam. Zo vraagt hij aandacht voor de situatie in Syrië en wil hij de slachtoffers steunen. Het Jasmijnplein is een actiecentrum van Syrische kunstenaars als steunbetuiging aan de Syrische revolutie. Naast een werkplek is het ook een ruimte waar Nederlandse Syriërs de ontwikkelingen in hun thuisland volgen.

Bezoek vluchtelingenkamp

Vorig jaar trok Abdelfatah naar een Syrisch vluchtelingenkamp bij de Zuid-Turkse grens. Hij wilde de demonstraties met eigen ogen zien. Hij legde de beelden vast op film en smokkelde spullen vanuit Turkije. Om nog meer aandacht te vragen voor Syrië is Abdelfatah op dit moment druk bezig met het organiseren van ‘dag van de Syrische Schreeuw’ op 15 maart.


Doneer direct 
​​​

 Het Jasmijnplein: initiatief van Rosh Abdelfatah