Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Opbrengst Giro 555 Hoorn van Afrika volledig besteed
2 juli 2012 |

Opbrengst Giro 555 Hoorn van Afrika volledig besteed

Aanhoudende droogte, mislukte oogsten en conflicten veroorzaakten vorig jaar zomer ernstige voedseltekorten in de Hoorn van Afrika. De Samenwerkende Hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, startten op 11 juli 2011 een inzamelingsactie en spraken af de opbrengst binnen een jaar te besteden. De actie bracht 25 miljoen euro op. Negen hulporganisaties zetten zich met de actieopbrengst in om slachtoffers te helpen met onder meer voedsel, medische hulp, water- en sanitaire voorzieningen en onderdak.

Minder kwetsbaar

De hulp concentreerde zich vooral in en rond vluchtelingenkampen en in regio's die het zwaarst getroffen waren. Naast noodhulp werkten de hulporganisaties ook aan structurele oplossingen. Zij hielpen mensen hun werkzaamheden weer op te pakken en ondersteunden nomadische veehouders bij het vormen van nieuwe kuddes. Ook werkten zij aan irrigatieprojecten om mensen minder kwetsbaar te maken voor toekomstige periodes van droogte.  

Bezoek Ethiopië

Actievoorzitter Marinus Verweij bezocht Zuid-Ethiopië om te kijken hoe de hulpverlening verliep. “Ik was onder de indruk van de organisatie van de hulp. In zeer korte tijd waren alleen al in Ethiopië honderdduizend mensen de grens overgekomen. Goed gecoördineerd werd voedsel en water gedistribueerd, medische zorg verleend en een ordening aangebracht in de chaos." 

Zorgen om Somalië

Ondanks de positieve resultaten van het afgelopen jaar, maakt het Rode Kruis zich nog steeds zorgen voor een groot deel van de Somalische bevolking. Voor hen heerst de dreiging van een verlengde voedselcrisis. Dankzij de hulpverlening van het afgelopen jaar en een zeer geslaagde laatste oogst is de algemene voedselzekerheid ten opzichte van vorig jaar verbeterd. Er zijn echter nog steeds veel Somaliërs die moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. En ondervoeding is nog steeds alarmerend hoog. Belangrijke oorzaak is het slepende conflict, waardoor veel mensen op de vlucht slaan. Hun bronnen van voedsel achterlatend.
 
foto somalia 440.jpg

120702 Hoorn van Afrika.jpg