Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Opening twintigste Welkom Winkel in Groningen
4 november 2015 |

Opening twintigste Welkom Winkel in Groningen

​#WelkomWinkels – De 20e Welkom Winkel is officieel geopend op 3 november 2015. De winkel bevindt zich in de stad Groningen. “Ik vind het fantastisch dat we nu al 20 Welkom Winkels hebben. De vraag naar kleding onder vluchtelingen blijft hoog”, zegt coördinator Welkom Winkels Hanneke Luth.


Welkom-Winkel-Groningen-Toilettassen-1.jpg
 Sana, Benjamin, Reuven en Iza van de Boerhaaveschool overhandigen toilettassen aan wethouder Van der Schaaf. (Foto: Lourens Looijenga)

Een gebrek aan toilettassen zullen de vluchtelingen in Groningen niet meer hebben. 4 leerlingen van de Boerhaaveschool en 2 kinderen van kinderdagverblijf het Hummelhof overhandigden 150 toilettassen aan wethouder Van der Schaaf. De tassen zijn gevuld met onder andere shampoo, douchefris en wat luxere toiletartikelen.  Ze zijn voor de nieuwe Welkom Winkel in Groningen die spullen gaat distribueren aan 450 vluchtelingen die op dit moment in een pand achter het Martiniziekenhuis verblijven. Wethouder Van der Schaaf opende de Welkom Winkel officieel, maar de week ervoor werden er al veel spullen gebracht voor de vluchtelingen.

Voor kinderen is helpen heel natuurlijk

De kinderen van de Boerhaaveschool hadden tekeningen gemaakt voor de vluchtelingen met vriendelijke teksten en die in de toilettassen gedaan. Op deze manier wilden ze hen welkom heten in Nederland.
Welkom-Winkel-Groningen-Rode-Kruis-kinderen.jpg
  "Kinderen willen iemand in nood direct helpen"  (Foto: Lourens Looijenga)

2 Syrische kinderen die al een tijd in Nederland verblijven hebben de teksten in het Arabisch vertaald zodat de vluchtelingen de hartelijke boodschappen daadwerkelijk kunnen lezen. “Voor kinderen is helpen heel natuurlijk. Als iemand in nood is willen ze direct helpen. Daar word ik gewoon heel blij van”, zegt Luth. Tijdens de opening waren er 50 betrokkenen aanwezig. “Wij zijn blij met alle vrijwilligers. Zonder hen hebben we nooit zoveel Welkom Winkels kunnen opzetten,” zegt Luth. Ze verwacht dat er binnenkort nog meer Welkom Winkels opengaan.

Welkom-Winkel-Groningen-dozen-dragen.jpg
 Op dit moment is er een schaarste aan winterkleding. (Foto: Lourens Looijenga) 

Te weinig winterkleding

Op dit moment is er in het hele land te weinig winterkleding, mannenkleding in kleine maten (grote jongensmaten zijn ook geschikt), en schoenen, ook vooral voor mannen in kleine maten. “Het is heel fijn dat Nederlanders zoveel geven aan de vluchtelingen. Maar het is van belang dat mensen die spullen willen geven, goed kijken op de winkelwebsite wat die winkel nodig heeft. Alleen dan kunnen we de vluchtelingen echt helpen”, zegt Luth.

Wil je ook spullen brengen naar een Welkom Winkel of helpen als vrijwilliger? Klik hier voor meer informatie.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.