Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Oplichter actief onder naam Rode Kruis
16 februari 2010 |

Oplichter actief onder naam Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de afgelopen periode meerdere meldingen van oplichting ontvangen. Een persoon, die zich voordoet als vrijwilliger van het Rode Kruis, verkoopt aan de deur (boot)vakanties voor gehandicapten of vraagt een bijdrage voor de Mappa Mondo-huizen van het Rode Kruis. Er wordt gevraagd om een contante bijdrage. Het gaat hierbij om een of meerdere oplicht(s)ter(s). Het Rode Kruis heeft begrepen dat de oplicht(s)ter(s) vooral bij ouderen aanbellen.

 
Het Nederlandse Rode Kruis vraagt uitsluitend om een contante bijdrage tijdens de Nationale  Collecteweek; dit jaar van 20 - 26 juni. Het Rode Kruis komt daarnaast gedurende het jaar aan de deur om donateurs te werven, maar hier wordt gevraagd om een machtiging en dus niet om een contante bijdrage. Te allen tijde kunnen de vrijwilligers en wervers zich volledig legitimeren: vraag hier ook om. Een speldje of briefpapier met het Rode Kruis is niet voldoende legitimatiebewijs.
 
Wij vragen u waakzaam te zijn voor deze frauduleuze praktijken en geen geld te geven, of de persoon binnen te laten. Het Rode Kruis hoopt op uw steun en betreurt daarom dat iemand de betrouwbaarheid van het Rode Kruis gebruikt om ten onrechte geld in te zamelen.

Bent u slachtoffer geweest of vermoedt u fraude? Neemt u dan direct contact op met de politie en met het Rode Kruis in uw omgeving.