Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Opluchting voor basisschoolleerlingen in het door droogte geteisterde Zuid-Zambia
28 juli 2016 |

Opluchting voor basisschoolleerlingen in het door droogte geteisterde Zuid-Zambia

​​​Sara Mudenda, miste vaak lessen op haar basisschool in Zuid-Zambia. De waterput in de buurt was kapot en er was niet genoeg drinkwater voor Sara en haar klasgenootjes om zich op school te kunnen concentreren. Het Rode Kruis hielp de waterput te repareren. Sara en haar klasgenootjes kunnen gelukkig weer naar school.

20160727_Zambia_Water_Main1.jpg

Sara drinkt water uit de nieuwe put. (foto: Rode Kruis Zambia)

Het gebied rond de Sikaunzwe school in Zuid-Zambia wordt momenteel geteisterd door een langdurige droogte.​

Sara: “Maandenlang was er geen water op school. Hierdoor miste mijn klasgenoten en ik veel lessen. We konden geen drinkwater vinden als we dat nodig hadden. “

Rode Kruis schiet te hulp

Gelukkig kon het Zambiaanse Rode Kruis ingrijpen. Samen met de lokale gemeenschap hebben zij de put gerepareerd. Een opluchting voor de meer dan 600 leerlingen en  300 families die in de buurt van de school wonen. Nu hoeven zij geen enorme afstanden meer af te leggen om drinkwater te halen en hebben de kinderen weer tijd om naar school te gaan.

“De kinderen hebben genoeg te drinken nodig om zich te kunnen concentreren. Nu de put gerepareerd is, kunnen ze de lessen gelukkig weer goed volgen”, vertelt één van de leraren.

Rivieren en meren drogen op

In de delta van de Zambezirivier waarin de Sikaunzwe school​ ligt, drogen veel rivieren en meren op. Hierdoor zullen meer en meer mensen een tekort aan veilig en schoon water krijgen. Dit komt niet alleen doordat het regenseizoen is opgehouden, maar ook omdat er in het regenseizoen niet genoeg regen is gevallen op de meeste plekken in het land.

Jij kunt helpen

Het Rode Kruis helpt mensen in Afrika die getroffen zijn door de droogte. Bijvoorbeeld met het aanleggen van waterputten. Help je mee?

 ​

Artikel delen?