Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Oproep Rode Kruis: Bescherm vluchtelingen beter!
17 juni 2016 |

Oproep Rode Kruis: Bescherm vluchtelingen beter!

Vluchtelingen in en op weg naar Europa moeten beter beschermd worden, daartoe roept het Rode Kruis de EU en al haar lidstaten op tijdens de Internationale Dag van de Vluchteling. Het feit dat er zoveel mensen bescherming nodig hebben, mag volgens de organisatie geen reden zijn om de afspraken uit het verdrag betreffende de status van vluchtelingen niet na te komen.

vluchteling website.jpg 

Medewerkers van de Libische Halve Maan-vereniging bedekken het lichaam van een vluchteling die is verdronken in een poging Europa te bereiken. (foto: IFRC)

In 1951 is in dit vluchtelingenverdrag al afgesproken dat ieder mens ter wereld het recht heeft asiel aan te vragen en te krijgen als hij of zij in eigen land vervolgd wordt. De enige uitzondering hierop zijn mensen die oorlogsmisdaden begaan hebben. Europa liep heel lang voorop bij de uitvoering van dit verdrag. Maar sinds het aantal asielaanvragen vorig jaar zo is toegenomen, lijkt het beschermen van vluchtelingen steeds meer onder druk te staan.

Waardigheid

Het Rode Kruis vindt het feit dat er zoveel mensen asiel aanvragen in Europa, 1.3 miljoen vorig jaar, geen reden om te morrelen aan het vluchtelingenverdrag. De EU en haar lidstaten hebben juist de verantwoordelijk de waardigheid waarmee vluchtelingen opgevangen en behandeld worden te verdedigen. Het debat over vluchtelingen zou dan ook verzacht in plaats van aangescherpt moeten worden en de EU zou de afspraken uit de vluchtelingenverdrag van 1951 opnieuw moeten bevestigen zodat het absolute recht op asiel en bescherming weer vanzelfsprekend wordt.

Onacceptabel

In hun vlucht voor honger en geweld wagen steeds meer vluchtelingen hun leven door in gammele bootjes de Middellandse Zee over te steken. Alleen al dit jaar zijn er tot nu toe 2800 mensen op deze manier verdronken. Totaal onacceptabel, vindt het Rode Kruis. 'We zijn niet alleen verantwoordelijk voor de mensen die hier aankomen, we moeten ook zorgen voor mensen op weg hier naar toe', zegt EU Rode Kruis directeur Denis Haveaux. 'Er moeten veilige en legale routes komen voor diegene die oorlog, geweld en vervolging ontvluchten. We rekeningen erop dat de EU snel met een oplossing komt. De levens van duizenden vluchtelingen staan, samen met ons gezamenlijke waardigheid, op het spel.'

Artikel delen?