Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Veelgestelde vragen over mogelijke overname vakantieschip J. Henry Dunant
28 april 2016 |

Veelgestelde vragen over mogelijke overname vakantieschip J. Henry Dunant

#Vakantieschip - Het Rode Kruis is in gesprek met de Four Seasons Travel Group over de overname van het vakantieschip J. Henry Dunant. In maart is een intentieverklaring getekend waarin is vastgelegd dat beide partijen verder gaan praten over de financiële en inhoudelijke haalbaarheid van een overname.

JWS_0002-1.jpg 

Sinds jaar en dag kunnen ouderen, chronisch zieken en gehandicapten genieten van een bijzondere en betaalbare vakantie op het schip dankzij de hulp van vele vrijwilligers. Het uitgangspunt bij de onderhandelingen is om deze kwetsbare groepen ook in de toekomst te kunnen verwelkomen aan boord van het schip. Hieronder de vijf veelgestelde vragen op een rij:

Waarom moet er wat veranderen?
Het Rode Kruis is in 1951 begonnen met het organiseren van vaartochten en vakanties voor kwetsbare doelgroepen. In die tijd was dit voor veel ouderen, zieken en gehandicapten een van de weinige mogelijkheden om vakantie te kunnen vieren.

In 2011 heeft het Rode Kruis besloten dat de organisatie zich meer gaat focussen op het verlenen van noodhulp en vergroten van zelfredzaamheid. Een (vaar)vakantie kan heel waardevol zijn maar vergroot niet de zelfredzaamheid en is ook geen vorm van noodhulp. Daarom heeft het Rode Kruis besloten deze activiteiten af te bouwen. Daarnaast zijn er inmiddels meerdere organisaties die vergelijkbare vakantiemogelijkheden bieden. Tot slot zijn de exploitatiekosten van het schip al een aantal jaar erg hoog. Op dit moment moet het Rode Kruis circa een miljoen euro per jaar bijleggen om de Henry Dunant te laten varen.

Waarom de Four Seasons Travel Group?
FST Group is een groep reisspecialisten, waaronder Friendship Cruises, met ruim 35 jaar ervaring in het organiseren van vakanties op allerlei gebied. De in het verleden opgedane ervaring zal een goede basis zijn voor de samenwerking met het Rode Kruis. De FST Group hecht tevens veel waarde aan een goed contact met de verschillende afdelingen van het Rode Kruis in Nederland. Zij is zich bewust van het feit dat de vrijwilligers een cruciale rol vervullen bij het realiseren en laten slagen van de zorgvakanties.

Kunnen de mensen nu niet meer op vakantie?
Rode Kruis afdelingen in het hele land kunnen doorgaan met het organiseren van aangepaste vakanties, zowel op het vakantieschip als in de voormalige Rode Kruis zorghotels. Als de overname definitief wordt zal het schip blijven varen en blijft er ook in de toekomst gelegenheid voor kwetsbare groepen om van een vaarvakantie te genieten.

Wat gebeurt er met de medewerkers en vrijwilligers die op het schip werken?
Het Rode Kruis vindt het van groot belang om de belangen van de bemanning zo veel mogelijk mee te wegen. Uitgangspunt in de gesprekken met de FST Group is dan ook dat zij de bemanning zal overnemen. Het Rode Kruis hoopt hen in de komende maanden zo snel mogelijk duidelijkheid – en zekerheid – te kunnen geven over hoe de toekomst er uit zal zien.

De vrijwilligers zijn essentieel en onmisbaar in het organiseren van de vaarvakanties. De meeste zijn vaak al vele jaren actief op het schip. Zij doen goed en mooi werk dat veel voldoening geeft. Wij hopen natuurlijk dat zij beschikbaar blijven om hulp aan deze kwetsbare groepen te blijven verlenen als deze activiteit kan worden overgedragen aan de FST Group, die hen met open armen zal ontvangen.

Gaat vakantieschip Henry Dunant uit de vaart?
Nee. Als de overname definitief wordt zal het schip blijven varen en blijft er ook in de toekomst gelegenheid voor kwetsbare groepen om van een vaarvakantie te genieten.

Artikel delen?