Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Overstromingen Jakarta door zware regenval
25 januari 2013 |

Overstromingen Jakarta door zware regenval

De Indonesische hoofdstad Jakarta kampt met overstromingen door een ongebruikelijk zware moessonregen. Afgelopen dagen heeft zware regenval ervoor gezorgd dat bijna de hele stad onder water staat. Op sommige plekken reikt het water wel tot twee meter hoogte. Verwacht wordt dat er aankomend weekend nog veel meer regen valt en de situatie verslechtert. 


Oorzaken overstroming

De laatste jaren valt er in veel kortere tijd veel meer regen, en de afwateringskanalen in de stad zijn daar niet op berekend; die krijgen het water niet snel genoeg weg naar de zee. Daarnaast zitten kanalen vaak vol met afval waardoor het water niet goed weg kan.
 

Rode Kruis

Het Indonesische Rode Kruis verleent momenteel noodhulp, zorgt voor medische teams, deelt medicijnen uit, levert tenten voor onderdak en veldkeukens inclusief personeel. Daarnaast zijn honderden vrijwilligers continu bezig mensen te evacueren.
 

Voorbereiding op rampen

Het Nederlandse Rode Kruis is al jaren actief in Indonesië. Het gebied wordt vaak getroffen door rampen, vooral door overstromingen. Wij helpen onder meer door voorlichting te geven aan inwoners. Vrijwilligers gaan langs mensen in de wijken, zodat zij voortaan weten wat ze moeten doen.
 
Ook is er een waarschuwingssysteem in het leven geroepen, zodat mensen via luidsprekers van moskeeën en via vrijwilligers op de fiets op tijd worden geïnformeerd over op hande zijnde noodsituatie. Zo kunnen mensen zich op tijd verplaatsen naar een veilige (hoger gelegen) plek. ​
​​