Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Paniek en chaos na nieuwe uitbarsting vulkaan Merapi
5 november 2010 |

Paniek en chaos na nieuwe uitbarsting vulkaan Merapi

Grote paniek in Yogyakarta nadat vulkaan Merapi donderdagavond opnieuw uitbarstte. De gloeiend hete as- en steenregens bereikte het stedelijk gebied van Yogyakarta. Bevolking sloeg in paniek op de vlucht. Mensen hebben zware brandwonden, huizen zijn verwoest en 73 mensen kwamen om.  

 
Paniek en chaos
"De situatie is echt verschrikkelijk”, meldt Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis op Jakarta. “Volgens de laatste berichten is de situatie nog erger dan in 2006, toen de Merapi herhaaldelijk uitbarstte. Door de paniek en chaos in het verkeer, de grote hoeveelheid gewonden, de logistiek van de evacuaties en de grote branden is het nog onduidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers zijn gevallen”.
 
Medische hulp
Het Rode Kruis helpt bij de evacuatie van ruim 100.000 mensen en biedt medische hulp vanuit het noodhospitaal. Ook assisteert het Rode Kruis met het vervoeren van de gewonden naar het ziekenhuis. De toestroom van mensen met ernstige brandwonden en ademhalingsproblemen is zeer groot. Het universitaire ziekenhuis in Yogyakarta kan geen mensen meer opvangen.
 
Door de nieuwe uitbarsting, moeten de overvolle opvangkampen opnieuw  met spoed worden verplaatst.

merapi440.png