Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Paul Rabbering naar het Glazen Huis in Heerlen
10 november 2015 |

Paul Rabbering naar het Glazen Huis in Heerlen

​​Paul Rabbering is een van de drie 3FM-dj's die dit jaar zijn eigen huis inruilt voor de glazen versie in Heerlen. Hij reisde onlangs met het Rode Kruis af naar Syrië om zelf te zien waar hij zich dit jaar voor inzet: de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden. Drie vragen voor één van de drie Glazen Huis 2015-bewoners.


Paul Rabbering1.jpgPaul is onder de indruk van het kapotgeschoten Homs in Syrië. (Foto: Ben Houdijk)

Wat vind je van het thema?

"Ik vind het een heel mooi thema, omdat we door kleine acties al een groot verschil kunnen maken. In Syrië ​had ik een ontmoeting met de 12-jarige Ines. Zij woont met haar ouders, broertjes en zusjes al 3 jaar in een opvanghuis of locatie in Homs. In Syrië kun je niet naar school als je geen eigen schoolspulletjes hebt. De ouders van Ines kunnen dit niet betalen, dus zit Ines al 3 jaar thuis. Extra mooi om te zien dat het Rode Kruis haar een gevulde rugzak gaf en Ines door dit ogenschijnlijk kleine gebaar weer een toekomst krijgt. Ze kan weer naar school, ze ziet haar vriendinnen terug. Ze doet weer mee. "

Paul Rabbering5.jpg
Ines kan weer naar school dankzij het Rode Kruis. (Foto: Rode Kruis)

Wat heeft het meest indruk gemaakt?
"De wilskracht van de Syriërs. Ongelofelijk, deze mensen hebben echt niets meer. Alles ligt in puin, het gebied zag eruit als een filmset waar net de grote verwoestende eindscène was opgenomen. Toch willen de inwoners terug om de oude stad op te bouwen. Ik maakte kennis met Moustafa, een jongen van 25 die nu in een vervallen kantoorpand woont. Het liefst wil hij een winkeltje beginnen, zodat hij straks weer een vast inkomen heeft.​"

Paul Rabbering2.jpgKinderen in Homs hebben hoop op een goede toekomst. (Foto: Ben Houdijk)

Dit is je derde keer in het huis, kun je je voorbereiden op zoiets?
"Het niet eten wordt natuurlijk zwaar. Van vorige keren weet ik: als je niet eet, word je op een gegeven moment chagrijnig. Dat wil ik niet, dus bouw ik van tevoren mijn porties al een beetje af, zodat de honger mijn mood zo min mogelijk bepaalt. De dagen in het huis zijn voor Ines, voor Moustafa en iedereen die ik in Syrië heb ontmoet. Hoe mooi zou het zijn, als we volgend jaar terug zouden gaan, dat we Ines kunnen ontmoeten op haar school. Moustafa in zijn winkeltje, en de stad in wederopbouw. Dat is mijn doel, daar doe ik het voor."

Lees ook:

De drie 3FM-dj's van 2015 bekend! 

Meer over 3FM Serious Request 2015 en eerdere edities.​