Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Pet krabbelt weer op na orkaan Haiyan
27 februari 2014 |

Pet krabbelt weer op na orkaan Haiyan

Door orkaan Haiyan verloor Pet Lacandazo maar liefst 21 familieleden. Zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen liggen begraven op het kerkhof nabij het dorp waar hij woont. Begraven in een massagraf dat wordt gemarkeerd door een eenvoudig houten bord met een rij van namen.

Het Rode Kruis helpt

Het Filipijnse Rode Kruis helpt getroffenen zoals Pet. Zijn dorp San Joachim Barangay werd zwaar getroffen door de orkaan. De meesten verloren hun huis, inkomsten en andere bezittingen. Maar dat niet alleen. Ook werden ze persoonlijk getroffen door het verlies van familie. Het Rode Kruis is in het dorp gestart met het cash-programma. Dankzij het cash-programma worden mensen geholpen wiens leven werd verwoest door de ramp. Ze krijgen een bedrag, waarmee ze weer wat basisvoorzieningen kunnen kopen, bijvoorbeeld om hun bedrijfje weer op te starten of hun huis weer op te bouwen. Alle inwoners uit het dorp van Pet voldeden aan de criteria voor hulp van het programma.   

Pet blikt terug

Inmiddels woont Pet samen met zijn zoon en vier kleinkinderen. Het onderkomen is niet meer dan een kamer met zeildoeken die dienen als dak. Gevestigd op de plek van zijn oude huis. De funderingen, een kozijn en een gebroken muur herinneren hem nog aan zijn vroegere huis, dat werd vernietigd door het water dat uit de zee kwam door de orkaan.

Pet bij het graf van zijn familie 

Vijftien leden van Pet's familie waren in het huis toen het water op hen af kwam. Het laatste wat Pet zich herinnert is dat er een enorme boom op het huis terechtkwam. Hij kreeg een klap op zijn hoofd om vervolgens wakker te worden in een nabijgelegen boom. Wat hij zag waren zijn dode zoon en dochter. Pet begon een wanhopige zoektocht naar de rest van de familie en vond de lichamen van zijn drie andere dochters op bijna een kilometer afstand. Pet: "Ik huilde en niemand kon mij helpen. Iedereen hier zat in dezelfde situatie."

Een nieuw bedrijfje

Op dit moment is de zorg voor zijn kleinkinderen het belangrijkste v​oor Pet. Zo vindingrijk als hij is probeert Pet weer wat geld te verdienen. Hij is een schroothandel begonnen. Hij hoopt te kunnen profiteren van de vele onbruikbare metalen dakplaten en ander grofvuil. Het "startkapitaal" van het Rode Kruis kan hij in zijn nieuwe bedrijfje steken. Maar niet alles. De rest gebruikt Pet voor de start met het bouwen van een huisje voor zijn kleinkinderen.

Pet met zijn kleinkinderen