Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Platform Zuidas Cares zamelt duizenden spullen in
15 november 2015 |

Platform Zuidas Cares zamelt duizenden spullen in

​#KomInActie - In heel Nederland komen individuen, bedrijven, scholen, universiteiten, stichtingen en andere instanties in actie voor vluchtelingen. In Amsterdam is hiervoor speciaal het platform Zuidas Cares opgericht. Op 10, 11 en 12 november is een succesvolle ‘Donation Drive’ gehouden op de Zuidas.

Thanks!.jpg
 De vrijwilligers van Zuidas Cares zijn erg blij met het behaalde resultaat van de Donation Drive en dankbaar voor alle hulp die de ze hebben gekregen.

“Een van de eerste donateurs die bij ons kwam was zelf vluchteling. Een vrouw uit Syrië die hier nu 3 jaar woont”, zegt de projectleider van Zuidas Cares Piedad Alonso Gamo. “En de laatste dag heeft een jongen die hier net drie maanden was de hele dag hard meegeholpen; erg bijzonder vonden we dat.”

Eind september startte het project samen met een kernteam van collega’s: Rosemary de Waard, Kaylee Brady en Lily Yeo. Inmiddels zijn er 100 bedrijven benaderd en in slechts 4 weken heeft Zuidas Cares al 21 partnerbedrijven en vrienden gevonden. “ Zuidas Cares is een community initiative met het doel een platform te creëren dat goede doelen ondersteunt. Gedwongen door de vluchtelingencrisis is het initiatief snel opgezet en door mond-tot-mondreclame hebben veel individuen en organisaties zich direct aangemeld om dit te realiseren”, zegt Piedad.

boxes day 1.jpg
  Zuidas Cares heeft voornamelijk warme winterkleding, schoenen en toiletartikelen ingezameld.

"Met elkaar kunnen we een groot verschil maken"

Naast bedrijven helpen  internationale scholen ook mee met het project. Kinderen uit verschillende landen sjouwen rond met dozen en sorteren kleding. “Dit project is erg cool. Ik heb nog nooit aan een hulpactie meegedaan”, zegt de Amerikaanse Quincy Greer (13). “Het bevalt goed iets voor anderen te doen en met mijn klasgenoten om me heen is het nog gezellig ook.”

Zoals op de website aangekondigd, heeft Zuidas Cares voornamelijk warme winterkleding, schoenen en toiletartikelen ingezameld. De ingezamelde spullen worden gedistribueerd naar Welkom Winkels door het hele land in samenwerking met Hanneke Luth van het Rode Kruis. “We zijn allemaal mens en we willen graag de vluchtelingen helpen met basisbenodigdheden voor de winter. Wij werken samen met veel organisaties uit de gemeenschap van de Zuidas en met elkaar kunnen we een groot  verschil maken”, zegt Piedad.

DSC_0416.jpg
 Vrijwilligers zijn druk bezig met het sorteren van de warme winter kleding.


"Nu wil ik de vluchtelingen ook een warm welkom bieden"

Zo’n 30 vrijwilligers per dag hebben zich ingezet voor Zuidas Cares. Zij krijgen steun van verschillende organisaties op de Zuidas, die de vrijwilligers voorzien van koffie tot lunch, helpen met het maken van de website en het logo, het sorteren en inventariseren van de gedoneerde goederen, het maken van de foto’s van de activiteiten, de logistiek, en nog veel meer. Het logo vertegenwoordigt de community spirit dat, met het hart, alle hoeken van de Zuidas bereikt. Een stomerij op de Zuidas draagt eveneens haar steentje bij. “Ik vroeg aan mijn baas of ik de ingezamelde kleding voor de vluchtelingen gratis mocht wassen”, vertelt een medewerker van de stomerij. Sara Metcalfe heeft zelfs een dag vrij genomen voor de actie. “Ik kom zelf uit Groot-Brittanië en ben overal welkom geheten. Nu wil ik de vluchtelingen ook een warm welkom bieden door hen te helpen”.

Zuidas Cares heeft de afgelopen drie dagen meer dan 11.000 spullen ingezameld en er komen nog steeds goederen binnen. Het Zuidas team zal nog tot 19 november donaties aannemen en daarna zullen de resultaten via social media en de website bekend worden gemaakt.

Big heart day.JPG
  Kaylee Brady is samen met andere vrijwilligers de straat opgegaan om aan mensen te vragen of ze een groot hart hebben.  


“We zijn erg blij met het resultaat van de Donation Drive en het is fantastisch dat zoveel mensen hun vrijgevigheid en positieve instelling hebben laten zien door mee te helpen”, zegt Piedad.

Ook een actie opzetten? Ga naar hulpvoorvluchtelingen.nl

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.