Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Postcode Loterij helpt Filipijnen beter tegen rampen te beschermen
6 februari 2014 |

Postcode Loterij helpt Filipijnen beter tegen rampen te beschermen

De Postcode Loterij stelt een extra bijdrage van meer dan 2 miljoen euro beschikbaar om inwoners van de Filipijnen beter voor te bereiden op natuurrampen. Dat werd zojuist tijdens het Goed Geld Gala bekend gemaakt.  Door tyfoon Haiyan, die eind vorig jaar over de eilandengroep heen raasde, werd opnieuw pijnlijk duidelijk hoe belangrijk dit soort hulp is. Duizenden Filipijnen kwamen om het leven en miljoenen raakten in een klap alles kwijt, hun huis en bron van inkomsten. 

Overlevingskans  vergroten

Helaas staat deze zwaarste storm ooit, niet op zichzelf. Jaarlijks wordt het Aziatische land getroffen door orkanen, overstromingen en landverschuivingen. Vooral orkanen in combinatie met zware moessonregens veranderen regelmatig grote delen van de Filipijnen in een ravage. Samen met de Postcode Loterij kunnen we juist nu de veerkracht van de bewoners versterken en hen helpen om zich beter voor te bereiden en te beschermen vóórdat het volgende tyfoonseizoen zich aandient. In de eerste plaats om hun overlevingskans te vergroten. Maar ook om de schade die een natuurramp kan veroorzaken aan infrastructuur, gebouwen, landbouwgrond en vee te beperken.

Rode Kruis en CARE Nederland 

Het Rode Kruis en CARE Nederland werken op de Filipijnen al enige tijd nauw samen. Door de bijdrage van de postcodeloterij kunnen we de bestaande projecten uitbreiden met het project “Een Dijk van een Wijk”. Samen met Wetlands International en lokale partners gaan we 150 wijken en hun 35.000 inwoners op Mindanao helpen om beter voorbereid te zijn op rampen. In samenwerking met de inwoners en lokale overheden zal bekeken worden welke maatregelen hiervoor moeten worden uitgevoerd. Voorbeelden van maatregelen zijn de implementatie van een waarschuwingssysteem, het ophogen van huizen, de bouw van een evacuatiecentrum of het aanplanten van mangrovebomen als natuurlijke buffer.

Preventie en voorbereiding

Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: ‘Het is waarschijnlijk dat met een veranderend klimaat de rampen op de Filipijnen alleen maar zullen toenemen. Met de steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen we tienduizenden mensen op de Filipijnen beter voorbereiden op rampen en tegelijkertijd laten zien hoe belangrijk het is om meer te investeren in preventie en voorbereiding’.

 

 

Chequefoto Rode Kruis en CARE.jpg

filipijnen evacuatie.jpg