Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Presentatie Wereld Rampen Rapport 2013
25 september 2013 |

Presentatie Wereld Rampen Rapport 2013

Donderdag 17 oktober vindt de presentatie van het Wereld Rampen Rapport 2013 plaats in het Humanity House  in Den Haag. De kern van het rapport: Overheden, hulpdiensten en hulporganisaties kunnen en moeten meer gebruik maken van technologische innovatie in de humanitaire hulp. Techniek kan helpen om de noden beter in kaart te brengen én het kan de hulpverlening verbeteren. 

Nieuwe technologie verbetert humanitaire hulp

Bij de humanitaire hulp wordt al volop gebruik gemaakt van nieuwe informatie- en communicatietechnieken. Zoals op het gebied van risicoreductie bij rampen, noodhulp en wederopbouw. Daardoor is het bijvoorbeeld al mogelijk dat burgers samenwerken met (semi)professionals bij ongevallen met grote aantallen slachtoffers. Burgerhulpverleners kunnen doorgaans snel waardevolle informatie doorsturen over benodigde hulp. Ook heeft het Rode Kruis de ervaring opgedaan met ‘vroeg signaleringssystemen’ bij rampen. Het afleggen van de zogenaamde ‘last mile’ naar de meest kwetsbare groepen is dankzij de beschikbaarheid van technologie eenvoudiger geworden. De vraag is echter of Nederland en de Nederlandse overheid er klaar voor zijn.

Over de sprekers

Tijdens de presentatie van het rapport in het Humanity House zal één van de auteurs van het rapport, Phuong Pham van Harvard University, uiteenzetten wat de ervaringen zijn met het gebruik van nieuwe technologieën. Dr. Bart van de Walle en/of Kenny Meesters (Afdeling Informatie Management van Tilburg University) laten hun licht schijnen op de Nederlandse humanitaire praktijk, en hoe die door technologische ontwikkelingen verbeterd kan worden. Ook doet het Nederlandse Rode Kruis de potentie van hulpverlening 1.0 uit de doeken.

Meer informatie en reserveren

Meer informatie over lokatie en tijden en een directe link om te reserveren vindt u hier.