Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Prinses Margriet 50 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis
14 april 2016 |

Prinses Margriet 50 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis

​​​#Vrijwilliger - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is 50 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. In de ochtend van 14 april 2016 heeft zij in veiligheidsmuseum PIT in Almere het eerste exemplaar in ontvangst genomen van ‘Een Gouden Hart voor het Rode Kruis’. Zij ontving dit boek én het speciale Rode Kruis jubileumspeldje uit handen van Inge Brakman, voorzitter van het Rode Kruis.

Overhandiging-boek-Prinses-Margriet-Inge-Brakman.jpg
Inge Brakman overhandigt 'Een Gouden Hart voor het Rode Kruis' aan Prinses Margriet. (Foto: Rode Kruis)

​​34 vrijwilligers vieren dit jaar, net als Prinses Margriet, hun 50-jarig jubileum bij het Rode Kruis. 26 van deze vrijwilligers hebben meegewerkt aan het boek ‘Een Gouden Hart voor het Rode Kruis’. Zij vertellen over hun ervaringen bij het Rode Kruis. Er staat ook een interview in met Prinses Margriet. ​​

Het hart van het Rode Kruis

Volgens Prinses Margriet zijn onze vrijwilligers wereldwijd het hart van het Rode Kruis. Ze maakt zich regelmatig zorgen over hun welzijn. “Meer dan zestig vrijwillige hulpverleners verloren we in Syrië. Dat zijn Rode Kruisers die daar allemaal met gevaar voor eigen leven werken. Dat zijn mensen zoals jij en ik. Collega’s …. Die er net als wij voor hebben gekozen om zich in te zetten voor mensen in nood, ongeacht hun achtergrond of geloof. Dat zij nu ook slachtoffer in dit conflict zijn is afschuwelijk”, zo vertelt de Prinses in het boek.

In dit filmpje zie je alle Rode Kruis-werkzaamheden van Prinses Margriet door de jaren heen.
 

Nog steeds vrijwilliger

Op dit moment is Prinses Margriet nog steeds betrokken bij het werk van het Rode Kruis. Zij leidde recent onze delegatie bij de vierjaarlijkse internationale conferentie van het Rode Kruis in Genève en ze was erbij toen Rode Kruis-ambassadeur Eric Corton het Kruis van Verdienste in ontvangst mocht nemen. 

Groepsfoto-vrijwilligers.jpg

​​De aanwezige vrijwilligers op de foto met directeur Gijs de Vries en bestuursvoorzitter Inge Brakman. (Foto: Rode Kruis)

Vrouw ontmoet bij EHBO-cursus

Naast de Prinses vertellen andere vrijwilligers die hun 50-jarig jubileum vieren hun verhaal. Hans Appel (77) beheerde onder andere jarenlang als coördinator verbindingen de portofoons, mobilofoons, antennes en bekabeling en gaf hier les over. Hij ontmoette zelfs zijn vrouw bij een EHBO-cursus: “Het Rode Kruis heeft me zoveel plezier gegeven”, zegt Hans glimlachend. Van SAIL tot de sponsorloop van Parijs naar Velzen en van chauffeur tot hulp bij inrichten van de noodopvang, Hans maakte het allemaal mee. 

EHBO’er bij Paralympische Spelen

Flory Daniel (81) was als EHBO’er in 1980 aanwezig was bij de Paralympische Spelen: “Dat vond ik zo bijzonder om te zien. Toen ik daar al die sporters zag die bijvoorbeeld een arm missen, besefte ik dat kleine ongemakken niets voorstellen. Dit soort evenementen leveren enorm veel energie op. Heel inspirerend."

Inkijken-boek-Prinses-Margriet-Gijs-de-Vries-Inge-Brakman.jpg

​​​​Prinses Margriet bladert door het boek. (Foto: Rode Kruis)

Vicevoorzitter Nederlandse Rode Kruis​

In 1966 begon Prinses Margriet met haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis als helpster Eerste Klasse. In 1967 werd de Prinses verkozen in het dagelijks bestuur en in 1987 werd zij vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Van 1995 tot en met 2003 was zij voorzitter van de Standing Commission van de Internationale Rode Kruis-beweging en van 2005 tot eind 2013 was zij bestuurslid van de Internationale Federatie van de Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen. 

Prinses Margriet Fonds

Bij haar afscheid als bestuurslid van het Nederlandse Rode Kruis werd de Prinses in 2010 door de Ledenraad benoemd als erevoorzitter; als dank voor haar inzet werd een jaar later, in 2011, het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds opgericht. Dit Fonds richt zich op een betere voorbereiding van mensen op natuurrampen, een thema waarmee de Prinses zich altijd nauw verbonden heeft getoond. 

Oprichting Nederlandse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis werd op 19 juli 1867 bij Koninklijk Besluit opgericht door Koning Willem III. Prins Hendrik was van 1909 tot 1934 voorzitter van het Rode Kruis, Prinses Juliana was dat van 1934 tot 1948. Als Koningin was Juliana beschermvrouw van 1948 tot aan haar overlijden in 2004. Momenteel is Prins Pieter - Christiaan vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. In 2017 viert het Nederlandse Rode Kruis zijn 150-jarig bestaan.

Artikel delen?