Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Problemen Syrische vluchtelingen stapelen zich op
3 september 2014 |

Problemen Syrische vluchtelingen stapelen zich op

Het aanhoudende watertekort zorgt voor veel problemen bij de Syrische vluchtelingen. Naast alle zorgen over een veilig onderkomen en genoeg voedsel, veroorzaakt het tekort aan schoon water verschillende ziektes, terwijl chronisch zieken extra kwetsbaar zijn. Lees het verhaal van de zusjes Sulaf (15) en Hiba (7).

Artsen in het getroffen gebied maken zich ernstig zorgen over een mogelijke uitbraak van ziektes door het tekort aan water of het drinken van vuil water. "Het watertekort zorgt ook voor een verhoging van schurft en andere ziektes die zich via besmet water verspreiden", zegt Nour Sbenati, dokter in de kinderkliniek van het Syrische Rode Kruis.

Uitbraak van hepatitis-A

Sbenati geeft aan dat ze dagelijks minstens 1 kind met hepatitis-A tegenkomt, alleen al in haar kliniek. Naast de beperkte medicijnvoorraad zien de dokters ook een groeiend aantal mensen dat komt voor brillen, rolstoelen en looprekken. In de kliniek in Dwailaa krijgen 2.300 mensen elke maand hulp. Daaronder bevinden zich 800 kinderen.

Het verhaal van de zusjes Sulaf en Hiba

Sulaf (15) en haar zusje Hiba (7) wachten tot ze aan de beurt zijn in de kliniek van het Syrische Rode Kruis in Dwailaa in Syrië. Beide meisjes zijn diabeet en hebben insuline nodig. Net als veel andere vluchtelingen met een chronische ziekte hebben Sulaf en Hiba moeite met het verkrijgen van medicijnen. Thuis is hun ziekte goed onder controle te houden, maar nu ze hun huis hebben verlaten, moeten zij aankloppen bij de gezondheidsklinieken. Deze krijgen op dit moment meer mensen op het spreekuur die onderzoek en medicijnen nodig hebben dan ze eigenlijk kunnen verwerken.

Sulaf in Syrie heeft diabetes.jpg 

Sulaf (15) ondergaat een onderzoek in de kliniek in Dwailaa. Door het tekort aan medicijnen voor haar diabetes heeft zij permanente schade opgelopen aan haar ogen.

Noodhulp aan vluchtelingen in Jordanië

Ondanks deze problemen en de blijvende toevoer van vluchtelingen blijft het Rode Kruis zich inzetten in Syrië en omliggende grensgebieden. Een groot deel van de vluchtelingen zoekt zijn toevlucht in Jordanië. Na een vermoeiende reis hebben zij bij aankomst grote behoefte aan water, voedsel en medische hulp.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) werkt hard aan de opvang van alle vluchtelingen. Van mei tot juli heeft ICRC onder andere:

  • 520.000 maaltijden verzorgd voor meer dan 30.000 Syrische vluchtelingen.
  • 150.000 biscuitrepen en 40.000 pakjes sap uitgedeeld aan de nieuw gearriveerde vluchtelingen.
  • 47.000 flesjes water, 200 dekens en 60.000 hygiëneartikelen zoals zeep en luiers uitgedeeld.
  • 84.000 liter water per dag geleverd aan verschillende vluchtelingenkampen in het noordoostelijke grensgebied.
  • 7.450 vluchtelingen in contact gebracht met familieleden en hen geholpen dit contact te behouden.
  • Trainingen gegeven aan 640 Syrische vluchtelingen over eerstehulpverlening.

kinderen in Syrie.jpg 

Het Internationale Rode kruis (ICRC) zorgt voor drinkwater voor de Syrische vluchtelingen in Hadalat, een vluchtelingenkamp in het noordoostelijke grensgebied van Jordanië.