Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rampoefening Ready2Help zaterdag in Dordrecht
11 maart 2015 |

Rampoefening Ready2Help zaterdag in Dordrecht

#R2Hoefening - Op zaterdag 14 maart 2015 bootst het nieuwe burgerhulpnetwerk Ready2Help van het Nederlandse Rode Kruis een overstroming na in Dordrecht. Zo'n 300 mensen uit de stad en de omgeving die zich hebben aangemeld voor Ready2Help krijgen vandaag, woensdag 11 maart 2015, de oproep om te komen helpen.

Op vrijdag 13 maart 2015 trekt een zware storm over Dordrecht. Het waterpeil rond Dordrecht stijgt tot een uitzonderlijke 2,87 meter boven NAP. Dankzij de dijken blijven de meeste wijken in Dordrecht droog, maar in gebieden die niet beschermd zijn, ontstaat wateroverlast. Om de bewoners van deze buitendijkse gebieden te ondersteunen bij het opruimen van hun wijk is de hulp van het burgerhulpnetwerk Ready2Help ingeroepen.

Deze ramp is natuurlijk niet echt. Het gaat om een oefening van het burgerhulpnetwerk Ready2Help die aanstaande zaterdag staat gepland op een oefenlocatie in Dordrecht. Compleet met wateroverlast, modder en zandzakken. Tijdens de oefening zullen de vrijwilligers afgewaaide takken opruimen, zandzakken plaatsen en modder wegscheppen en zo proberen de woonwijk weer bewoonbaar te maken. 

Online-oefening

Tegelijk met de praktijkoefening zal het Rode Kruis oefenen met de signalering van noodberichten op sociale media tijdens een inzet. We laten een aantal twitteraars enkele fictieve tweets versturen alsof ze betrokken zijn bij de ramp. Omdat het om een oefening gaat, en de hulpverleningsdiensten niet in verwarring mogen komen, zullen deze tweets verstuurd worden met de hashtag #R2Hoefening. Hiervoor hebben 120 mensen zich aangemeld.

Eerste oefening geslaagd

Het gaat aanstaande zaterdag om de tweede praktijkoefening van Ready2Help. Eerder deze week kregen ruim 4.600 Ready2Helpers een sms waarin ze werden gewezen op de test en dat ze zouden worden gebeld. Ruim 2.900 mensen namen de telefoon op. De rest van de mensen kreeg een voicemailbericht en/of een e-mail met de oproep. 99% van de mensen gaf aan dat ze de oproep hadden begrepen. Deze oefening is alvast geslaagd.

Meedoen aan de online oefening?

Gebruik jij Twitter? Voor de online-oefening die gelijktijdig met de praktijkoefening in Dordrecht plaatsvindt, kun je je nog aanmelden. We zoeken twitteraars die ons willen helpen door een aantal fictieve tweets te versturen alsof ze betrokken zijn bij de ramp.

Meer weten over de online oefening en meedoen ? Lees meer en meld je aan.

Aanmelden voor Ready2help?

Je kunt je niet meer aanmelden voor de praktijkoefening in Dordrecht, maar je kunt je natuurlijk wel aanmelden voor Ready2Help. Of klik op de rode button op deze pagina. Dan kun je bij een volgende inzet van Ready2Help een oproep verwachten.  

 

‚Äčmeld je aan voor Ready2Help