Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Reactie Amerikaanse Rode Kruis over rapport hulp Haïti
16 juni 2016 |

Reactie Amerikaanse Rode Kruis over rapport hulp Haïti

​Op 16 juni 2016 is er een rapport gepresenteerd door de Amerikaanse senator Chuck Grassley over de hulpverlening van het Amerikaanse Rode Kruis in Haïti. Naar aanleiding van het rapport is het Amerikaanse Rode Kruis met een verklaring gekomen.  

Uit het rapport van de senator blijkt dat het Amerikaanse Rode Kruis 25 procent van de donaties voor Haïti heeft besteed aan interne kosten in plaats van hulp aan Haïti. Inmiddels heeft het Amerikaanse Rode Kruis een persverklaring op haar website gepubliceerd en geeft het aan zich niet te herkennen in het onderzoek van Grassley. Tevens publiceerde de organisatie een infograph​ic met een uitleg over de programmakosten en een uitgebreide rapportage over de hulpverlening en projecten in Haïti.

Besteding van Nederlandse gelden in Haïti

Het Nederlandse Rode Kruis heeft het geld van Nederlandse donateurs voor een groot gedeelte besteed in de allereerste noodhulpfase. Daarna is vooral geïnvesteerd in water- en sanitatieprojecten, in nauwe samenwerking met het Canadese Rode Kruis, en in gezondheidszorgprojecten. Het Nederlandse Rode Kruis is ervan overtuigd de gelden zo efficiënt en effectief mogelijk te hebben besteed, ondanks de moeilijke omstandigheden in het land. Een overzicht van de bestedingen van het Nederlandse Rode Kruis (uit de gelden van Giro555) zijn onder meer terug te vinden op onze website en in de uitgebreide rapportages van Giro555 over de hulp en bestedingen in Haïti.

Bekijk ook de publicatie van de Amerikaanse omroep NPR naar aanleiding van het rapport van Grassley  op donderdag 16 juni 2016.

Artikel delen?